П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Переграв нейромережі: реальна фотографія посіла призове місце на конкурсі згенерованих ШІ зображень

Важливо

Світлина з фламінго, в якого ніби немає голови, сподобалась і глядачам, і членам журі престижного фотоконкурсу 1839 Awards. Автор Майлз Астрей подав свою роботу під назвою FLAMINGONE в номінації “Найкраща робота, згенерована штучним інтелектом (ШІ)”. Вже за кілька годин після оприлюднення результатів фотографа дискваліфікували — він порушив одну важливу умову. При чому зробив це абсолютно зумисно.

Про це розповідає The Guardian.

Переможців конкурсу у всіх категоріях цього року обирали експерти з газети The New York Times, фотоагентства Getty Images, галереї Maddox Gallery та паризького культурного Центру Помпіду.

Знімок Астрея, який взяв одразу дві нагороди — “професійну” бронзу та приз голосування глядачів, виявився фейком.

Фотограф, який зараз живе у Болівії, навмисно порушив правила конкурсу та заявив на конкурс справжню фотографію фламінго. Так він хотів довести, що “мати-природа і люди, які її сприймають, все ще можуть перемогти машину, а креативність і емоції — це більше, ніж просто рядок цифр”. Незвичайний ракурс чоловік упіймав 2022-го на пляжі в Арубі.

“Побачивши, що зображення, створені ШІ, затьмарюють реальні фотографії на конкурсах, мені спало на думку, що я можу поставити цю історію з ніг на голову”, – зазначив Астрей.

Коли обман розкрився, організатори конкурсу дискваліфікували фотографа та позбавили його отриманих нагород. Водночас, журі зазначили, що “оцінили потужне послання” автора. “Заявка містера Астрея не відповідає вимогам, встановленим для категорії зображень, створених ШІ. Ми розуміємо, що в цьому був сенс, але не хочемо заважати іншим художникам виборювати перемогу. Ми сподіваємося, що це приверне увагу інших фотографів, занепокоєних розвитком штучного інтелекту, і вселить у них надію”, – підкреслили в 1839 Awards.

“Я не демонізую нову технологію і не бачу її потенціалу, але нині я бачу її обмеження та небезпеки ще чіткіше. Я хотів показати, що природа все ще може перемогти машину і що реальна робота справжніх креативників все ще затребувана”, — зробив висновок Майлз.

Як розповідало раніше BitukMedia, український митець Олег Жинтичка розробив новий алогритм для GPT-бота від OpenAI. Назвав його XFutuRestyle та створив за допомогою нього зображення. Твір став єдиним на виставці у лондонській галереї The Holy Art, створеним за допомогою ШІ.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі