Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вважалась викраденою майже 20 років: українські прикордонники знайшли картину з Нідерландів

Важливо

12 червня житомирські прикордонники разом з польськими колегами знайшли та вилучили картину “Еліезер і Ребекка біля колодязя”. Полотно голландського митця 17 століття вважалось зниклим безвісти і розшукувалось Інтерполом. Його намагався продати українець, який виїхав до Польщі.

Про це повідомили у Державній прикордонній службі України.

Картина голландського художника Яна Лінсена “Еліезер і Ребекка біля колодязя” була написана 1629 року. До викрадення у 2005 році вона зберігалася у Вестфрісському музеї в Нідерландах.

“Дана картина виняткової цінності. Вона багато років перебувала в розшуку Інтерполу, адже 9 січня 2005 року була викрадена із голландського Вестфрісського музею. Тоді загалом зникли 24 картини, а також 70 срібних експонатів. Багато з них досі вважаються зниклими безвісти”, – розповідають у прикордонній службі.

Нещодавно виявилося, що продати полотно намагався громадянин України. Чоловік виїхав до Республіки Польща, але продовжував шукати клієнтів і в Україні. Прикордонники отримали та перевірили відомості про діяльність продавця. Підтвердивши спроби продажу картини, повідомили про незаконні дії прикордонниками Республіки Польща.

Зрештою, українські та польські прикордонники у взаємодії з представниками Нідерландів вилучили викрадений витвір мистецтва, а підозрюваного українця взяли під варту на три місяці в Польщі. Далі розслідування вестиме окружна прокуратора Кракова у Польщі.

Видання New York Times писало, що у 2014 році нідерландський поліціянт виявив на українському сайті кольорове зображення викраденої картини. Також стверджувалося, що нідерландський розслідувач злочинів у сфері мистецтва Артур Бранд зустрічався з представниками батальйону “ОУН”, які нібито знайшли на віллі президента-втікача Віктора Януковича поблизу Донецька інші поцуплені в Нідерландах твори мистецтва.

Працівники музею та нідерландські слідчі не вважали, що до крадіжки експонатів причетні українці. Припускалося, що це зробили злодії з Нідерландів, але далі твори мистецтва, ймовірно, кілька разів переходили з рук у руки.

Ян Лінсен (1603—1635) був нідерландським митцем 17 століття, який писав картини на історичну та міфологічну тематику. Довгий час подорожував Францією та Італією.

Там він долучився до товариства художників “Бентвюгелі” (у перекладі з голландської “Перелітні птахи”), які прибули в католицький Рим з північних, переважно протестантських країн для знайомства з мистецтвом. Там Лінсен взяв собі псевдонім Гермафродіто.

Коли повертався додому на кораблі, Лінсена схопили мавританські пірати. За нього внесли викуп — 20 срібняків. Художник помер молодим через сварку в барі, розповів інший нідерландський митець Арнольд Гаубракен.

Як розповідало раніше BitukMedia, 28-річна уродженка Львова намагалася провезти через українсько-польський кордон скрипку Страдіварі. Цей інструмент був виготовлений 1713 року.  Скрипку вилучили та передали на експертизу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі