Site icon Bituk Media

Новий вид піраній назвали на честь лиходія з “Володаря перснів”

Myloplus sauron, INPA 40824, holotype, male, 132.8 mm SL, Brazil, Pará, Anapu municipality, rio Xingu, downstream from the Tamaracá waterfall. Credit: Neotropical Ichthyology (2024). DOI: 10.1590/1982-0224-2023-0095

Новий вегетаріанський (рослиноїдний) вид піраньї, виявлений вченими в бразильській Амазонії, назвали Сауроном – Myloplus sauron. Кругла форма та чорна смужка на боці рибини нагадала дослідникам Око Саурона з фантастичної саги “Володар перснів” Джона Толкіна.

Про це розповідає Phys з посиланням на Британський музей природної історії.

Для Myloplus sauron характерний статевий диморфізм, тобто самки та самці мають різний зовнішній вигляд. Риби обох статей мають сріблясто-білу луску з помаранчевими та жовтими плямами і такого ж кольору плавники, але вертикальна смуга, яка і наштовхнула науковців на назву цього виду, більш виражена у статевозрілих самок, ніж у самців.

“Як тільки мої колеги запропонували назву для цієї риби, ми зрозуміли, що вона ідеальна для неї”, – поділився історією назви виду провідний автор дослідження і старший куратор Лондонського музею Руперт Коллінз.

Новий вид рослиноїдної риби сімейства піраній, крім яскравих плям на тілі, вирізняється зубами, які схожі на людські. Така особливість обумовлена вегетаріанським раціоном риби.

Myloplus sauron зустрічається лише в басейні річки Сінгу, бразильської притоки Амазонки, яка вміщує понад 600 видів риб, серед яких понад 70, які не зустрічаються більше ніде у світі.

Новий вид відкрили в межах роботи із дослідження амазонських піраній та їхніх родичів, яких складно відрізнити через зміни у зовнішньому вигляді, які спостерігають протягом усього життя риб.

Вважається, що близько 42% риб, що мешкають в Амазонці, залишаються невідомими науці.

Як розповідало раніше BitukMedia, у травні 2023 року на честь Саурона з трилогії “Володар перснів” назвали новий рід метеликів. Ентомологи вважають, що ім’я відомого антагоніста дозволить привернути більше уваги до метеликів. Раніше “сауронами” назвали жука-гнойовика, жабу та навіть динозавра.