Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені зрозуміли, для чого жирафу довга шия – і це не заради сексу

Важливо

Вчені змінили думку про причини виникнення довгих ший у жирафів в результаті еволюції. Раніше актуальною вважалась гіпотеза про те, що шия розвинулася через конкуренцією серед самців (вони борються ними за самок). Однак нове дослідження Пенсільванського університету (США) спростувало цю теорію.

Про це розповідає Ifl Science.

Ще донедавна науковці вважали, що довгі шиї потрібні жирафам для виживання. Такого висновку дійшов ще Чарльз Дарвін. Виглядає цілком логічно — довга шия дозволяє дотягуватися до листків у важкодоступних місцях. Але сучасні натуралісти уточнили висновки попередніх поколінь вчених і зрозуміли, що довга тварина має цю відмінну рису через кілька інших причин.

Вони вивчили фотографії сотень масайських жирафів (G. tippelskirchi), які мешкали в неволі та в дикій природі, вимірювали пропорції їхніх тіл: шиї, передніх і задніх ніг та тулуба. вчені виявили, що й у диких самок, і у тих, хто жив у неволі, шия виявилася набагато довшою (щодо тіла), ніж в самців. Крім того, і тулуби самок були трохи довшими, ніж в їхніх партнерів.

З іншого боку, шиї дорослих самців виглядали ширшими, ніж в самок. Але це тому, що самці загалом крупніші. Попередня гіпотеза полягала в тому, що на статуру жирафів впливає спаринг між самцями, що називається боротьбою шиями. Так, на думку вчених, відбувався відбір тварин з довшим тілом.

“Ми виявили, що самки мають пропорційно довшу шию порівняно з передніми лапами, ніж самці. Це суперечить гіпотезі, яка припускала, що еволюція довгої шиї жирафів зумовлена ​​конкуренцією між самцями”, – розповіли автори дослідження.

Автори нинішнього дослідження вважають, що довгими шиями плямисті жителі саван завдячують самкам свого виду. За словами професора біології в Університеті Пенсільванії Дугласа Кавенера, коли самки сягають віку чотирьох-п’яти років, вони майже завжди або вагітні, або стають матерями, що годують.

“Ми вважаємо, що збільшені потреби самок в харчуванні призвели до еволюції довгої шиї жирафів”, – каже Кавенер. Дослідник разом із колегами стверджує, що довга шия стала необхідна саме самкам через більшу потребу в поживних речовинах — так вони можуть проникати глибоко в крони дерев, щоб скуштувати найкраще листя.

У результаті біологи дійшли висновку, що початкова еволюція довгої шиї жирафа “була зумовлена ​​міжвидовою конкуренцією та потребами матері в харчуванні під час вагітності та лактації за допомогою природного відбору для отримання конкурентної переваги”.

Як розповідало раніше BitukMedia, нове дослідження показало, що жирафи набагато розумніші, ніж вважалося раніше. Виявилось, що африканські парнокопитні, як і люди, можуть робити вибір, ґрунтуючись на статистиці.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі