Site icon Bituk Media

Наче символ магічного кола: ритуальний чоловічий танець додали до нематеріальної культурної спадщини України

Фото - Мінкульт України

Традицію виконання ритуального чоловічого танцю “Сербен” у селі Чортовець додали до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Він об’єднує православних і греко-католицьких парафіян за допомогою ритуальної екскурсії по сільських храмах.

Про це повідомило Міністерство культури України.

Такий танець виконують у селі Чортовець Городенківського району Івано-Франківської області. Ще традиція поширена в передмісті Праги (Чехія), Парижу (Франція), у Португалії та Польщі — там проживають уродженці села.

Танець тісно пов’язаний з обрядовістю Великодня або Провідної неділі. Раніше він був пов’язаний з приходом весни. Техніка виконання танцю перегукується з відомим «кривим танцем», а з прийняттям християнства «Сербен» почали виконувати на Великдень.

Виконують його чоловіки різного віку, хоч присутні й жіночі ролі. Наприклад, жінки виконують словесний гаївковий супровід і таким чином завдають ритм танцю. Танець передбачає ритуальний обхід храмів села. Самому танцеві передують запалення ритуальних вогнищ на найбільших пагорбах села. Саму ж обрядову дію виконання танцю громада Чортовця називає “йти сербена”.

Танець починає старший церковний брат. Він тримає в руках символ “старшинства” у “сербені” — топірець. За ним у вервицю танцю стає й священник Української греко-католицької церкви. Далі підходять інші чоловіки, юнаки та хлопчаки, вони запрошують усіх рідних і гостей і беруться за руки.

Танець триває кілька годин. “Сербен” неначе символізує магічне коло, яке охоронятиме село аж до наступного Великодня. З часом танець набув об’єднувального значення, адже поєднує він парафіян православного і греко-католицького храмів, а сам хід ритуального танцю передбачає почерговий обхід обох церков. Це сприяє міжконфесійній злагоді.

Як розповідало раніше BitukMedia, у травні 225 чоловіків взялись за руки та утворили “ланцюжок” завдовжки 2350 метрів. Так у селі Чортовець на Івано-Франківщині чоловіки встановили рекорд України, виконавши ритуально-обрядовий танець сербен. Встановлення рекорду тривало 1,5 години.