Site icon Bituk Media

Причина здивувала навіть науковців – у річки потрапили тисячолітні токсичні метали

Фото: Hill/National Park Service

Річки та струмки Аляски змінили свій колір – із прозорих і трохи блакитних стали помаранчевими. Науковці кажуть – це через токсичні метали, які знаходилися у вічній мерзлоті. Тепер ґрунт тане, і це впливає на екологію.

Про це повідомляє CNN.

Дослідження провели представники Служби національних парків, Каліфорнійського університету в Девісі та Геологічної служби США. Вони взяли проби у 75 місцях у водоймах хребта Брукс на Алясці.

Річки стають кольору іржі чи помаранчу уже останні 5-10 років. Проте відповіді на те, чому так відбувається, отримали лише зараз.

У воді знайшли залізо, цинк, мідь, нікель і свинець. Вони були поховані у вічній мерзлоті тисячі років. Тепер вона віддтаює через зміни клімату і віддає метали ґрунтовим водам.

Проблема в тому, кажуть науковці, що деякі з цих металів є токсичними для річок та їх мешканців.

Не дивно, коли вода вимиває мінерали зі старих покинутих шахт, якій виникли ще у 1850-х. Куди дивніше, що це відбувається в глушині, геть зовсім далеко від цивілізації, каже Бретт Пулен, співавтор дослідження та професор екологічної токсикології в Каліфорнійському університеті в Девісі.

Це нормально, що у вічній мерзлоті метали і вони потрапляють у річки. Проблема в тому, що явище набирає обертів. Найбільш сильно колір річок змінювався у 2017 та 2018 – найгарячіші роки на Алясці. Такого висновку дійшли, проаналізувавши комп’ютерні знімки.

Зміна кольору річок пов’язана із дуже сильним зменшенням диких видів у них, кажуть науковці. Окрім того, що річки є місцем спортивної та промислової риболовлі, вони ще є джерелом прісної води. Були. І що станеться, коли проблема посилиться, – питання.

Подібне явище виявили і у струмках Скелястих гір штату Колорадо. Там зростання концентрації металів спостерігають уже 30 років. Проте за останній час гірські струмки стали більш забрудненими.

Як повідомляло BitukMedia, Березень 2024 став найспекотнішим в історії спостережень. Про це заявила Європейська служба моніторингу клімату. Ба більше, він став 10 місяцем поспіль, коли температура сягала рекордних значень. Температура поверхні океану також була “шокуючою”.