Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Причина здивувала навіть науковців – у річки потрапили тисячолітні токсичні метали

Важливо

Річки та струмки Аляски змінили свій колір – із прозорих і трохи блакитних стали помаранчевими. Науковці кажуть – це через токсичні метали, які знаходилися у вічній мерзлоті. Тепер ґрунт тане, і це впливає на екологію.

Про це повідомляє CNN.

Дослідження провели представники Служби національних парків, Каліфорнійського університету в Девісі та Геологічної служби США. Вони взяли проби у 75 місцях у водоймах хребта Брукс на Алясці.

Річки стають кольору іржі чи помаранчу уже останні 5-10 років. Проте відповіді на те, чому так відбувається, отримали лише зараз.

У воді знайшли залізо, цинк, мідь, нікель і свинець. Вони були поховані у вічній мерзлоті тисячі років. Тепер вона віддтаює через зміни клімату і віддає метали ґрунтовим водам.

Проблема в тому, кажуть науковці, що деякі з цих металів є токсичними для річок та їх мешканців.

Не дивно, коли вода вимиває мінерали зі старих покинутих шахт, якій виникли ще у 1850-х. Куди дивніше, що це відбувається в глушині, геть зовсім далеко від цивілізації, каже Бретт Пулен, співавтор дослідження та професор екологічної токсикології в Каліфорнійському університеті в Девісі.

Це нормально, що у вічній мерзлоті метали і вони потрапляють у річки. Проблема в тому, що явище набирає обертів. Найбільш сильно колір річок змінювався у 2017 та 2018 – найгарячіші роки на Алясці. Такого висновку дійшли, проаналізувавши комп’ютерні знімки.

Зміна кольору річок пов’язана із дуже сильним зменшенням диких видів у них, кажуть науковці. Окрім того, що річки є місцем спортивної та промислової риболовлі, вони ще є джерелом прісної води. Були. І що станеться, коли проблема посилиться, – питання.

Подібне явище виявили і у струмках Скелястих гір штату Колорадо. Там зростання концентрації металів спостерігають уже 30 років. Проте за останній час гірські струмки стали більш забрудненими.

Як повідомляло BitukMedia, Березень 2024 став найспекотнішим в історії спостережень. Про це заявила Європейська служба моніторингу клімату. Ба більше, він став 10 місяцем поспіль, коли температура сягала рекордних значень. Температура поверхні океану також була “шокуючою”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі