Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

І жодних заторів: вигадали, як не перекривати трасу на час ремонту

Важливо

Модульний пересувний міст для проведення ремонту без перекриття руху розробили фахівці Федерального управління автомобільних доріг Швейцарії. Машини – нагорі, асфільтоукладачі та робітники – знизу.

Про це розповідає New Atlas.

ASTRA Bridge доставляють на місце вантажівками та збирають за дві ночі. З ранку машини вже рухаються цією тимчасовою естакадою, поки під нею починають роботу будівельники. Міст забезпечує безпеку автомобілістам, яким не доводиться чекати своєї черги на зустрічній смузі, та робітникам, які можуть працювати у денний час.

За повідомленням Федерального управління, прототип випробували ще 2022-го. Після чого модель доопрацювали і тепер почали використовувати на швейцарській трасі А1. Вона проходить через усю країну із заходу на схід – від французького кордону до австрійського.

Естакаду цього тижня відкрили для проїзду машин, а дорожні робітники розпочали заміну дорожнього покриття у просторі під нею.

Всі секції та конструктивні елементи мосту підвозять вночі на місце робіт на 16 вантажівках. Три крани та дві монтажні бригади по 14 осіб збирають естакаду протягом двох ночей – тільки на цей час ділянку траси перекривають. Міст монтують з пандусами з двох боків — для заїзду та з’їзду автомобілів.

Нинішня естакада встановлена ​​на ділянці А1 в напрямку Цюріха. Її розміри: 257 м завдовжки; 7,57 м завширшки; 4,65 м заввишки. При таких розмірах на мосту розміщуються дві лінії руху в один бік. Машини можуть рухатись ним зі швидкістю до 60 км/год. Хоча, як зазначають у відомстві, йдеться про зниження швидкості в порівнянні з іншою магістраллю, автомобілям не доводиться зупинятися і чекати на відмашку для проїзду зустрічною смугою.

Після монтажу під естакадою утворюється робочий простір – 100 м завдовжки, 5,1 м завширшки та висотою 3,1 м. Оскільки цього недостатньо для високої техніки на зразок бетономішалок, під них відводять додаткове місце. Так звана “логістична смуга” зʼявляється або на узбіччі, якщо вона придатна для цього, або вздовж конструкції на проїзній частині.

Фото – Federal Roads Office

Самі дорожні роботи відбуваються у зоні під мостом. Їх не доводиться переривати або виконувати лише вночі. Вони не заважають інтенсивному руху. Будівельники при цьому знаходяться в безпеці від машин, що проїжджають. Вони також приховані від сонця, дощу та снігу разом з дорожнім полотном.

Після заміни ремонтованого відрізка покриття опори естакади за допомогою гідравліки піднімають на 10 см. Міст переїжджає на моторизованих колесах далі дорогою – для ремонту наступної ділянки. І таким чином до закінчення робіт.

Як розповідало раніше BitukMedia, у словацькому місті Ж’яр-над-Гроном з’явилася перша у світі дорога з недопалків. Для її створення сигаретні фільтри переробили на пластикові волокна, які потім застосували як добавку при виготовленні дорожнього покриття.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі