Середа, 3 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці відновили обличчя “найбагатшої людини усіх часів”

Важливо

Бразильський графічний дизайнер Сісеро Moраєс спробував відтворити обличчя єгипетського фараона Аменхотепа III. Це дідусь іншого відомого правителя – Тутанхамона. І він був принаймні одним із найбагатших людей, які жили за весь час.

Про це розповідає New York Post.

“Якщо ми не помиляємося, це перше приблизне відтворення обличчя Аменхотепа III. Це дар для усіх поціновувачів історії”, – каже Сісеро.

Разом з тим його робота стала значимим проривом у репрезентації одного із найбільших фараонів, який правив у XIV-му ст. до н.е.. Правління Аменхотепа III відзначилося небувалим спокоєм та процвітанням. Деякі науковці стверджують, що він був найбагатшою людиною усіх часів.

Хоча статуй Аменхотепа III збереглося більше, ніж у будь-якого іншого фараона, ніхто ніколи не намагався відтворити його зовнішність.

Щоб оживити образ Аменхотепа, Мораєс спочатку реконструював його череп, використовуючи дані та зображення з його мумії. Потім він використав дані від живих осіб, щоб приблизно визначити розміри та положення носа, вух, очей і губ короля.

“Як відомо, Аменхотеп III мав міцну статуру, тому ми використовували дані людей із високим індексом маси тіла”, — каже Сісеро.

Дизайнер зізнається, що цей портрет дався йому найважче, адже довелося відтворити також одяг і аксесуари.

Попри велич як правителя, ззовні цей фараон не був красунчиком. Це був хворий, майжее лисий чоловік, який в останні роки страждав від проблем із зубами. При зрості 1,56 м, Аменхотеп III мав надлишкову вагу і вів малорухливий спосіб життя. Він є одним із найменших єгипетських правителів, чиї мумії збереглися, розповідає доктор Майкл Хабіхт, археолог з Університету Фліндерса в Австралії.

Як повідомляло BitukMedia, вперше за 3200 років обличчя фараона Рамзеса ІІ можна побачити завдяки науковій реконструкції. Це результат спільної роботи вчених з Єгипту та Великої Британії. Вони відновили зовнішність Рамзеса II за допомогою 3D-моделі його черепа.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі