П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Як підкорити Еверест, тільки під водою – жінки встановили рекорд із занурення в батискафі

Важливо

Шотландка 43-річна Хезер Стюарт та австралійка Кейт Ваватаї встановили рекорд із глибоководного занурення. В батискафі “Бакунава” вони лише вдвох спустилися під води Тихого океану на глибину 8 тис. м – це майже, як гора Еверест. Жінки досягнули дна океанічного жолоба Нова-Кантон. І встановили світовий рекорд.

Про це повідомляє ВВС.

Спуск відбувся 16 квітня і тривав майже 10 годин. Професорка Стюарт, котра спеціалізується на морській геології в Університеті Едінбурга, каже – вони з колегою і уявлення не мали, що йдуть на світовий рекорд.

“Уже під час спуску Кейт сказала: мабуть, це перший раз, коли повністю жіноча команда занурюється так глибоко”, – пригадує Стюарт.

Жолоб Нова-Кантон у південній частині Тихого океану має 640 м завдовшки та 8 тис. м завглибшки.

Дослідну базу науковці організували на острівній державі Самоа. Звідти до жолоба ішли на кораблі чотири дні.

Heather Stewart INKFISH Rare Cirrate Octopus at 5,800m water depth
Рідкісний восьминіг. Фото: Heather Stewart INKFISH

Загалом жінки мають взяти участь у чотирьо експедиціях, які почалися в перших числах травня і загалом протривають 21 день. Зараз вони перебувають у четвертій. Додому вони повернуться наприкінці травня.

Фото глибоководної губки. Heather Stewart INKFISH

Під час експедицій вони збирають дані для вивчення екологічних, біологічних, геологічних та океанографічних питань про те, як функціонує ця частина світу.

“Думаю, хвилювання це добре, бо це означає, що ти ставишся із повагою до того, що робиш. Це не просто і не багато людей можуть це зробити. Але я не боюся”, – ділисять враженнями професорка Стюарт.

Під час занурень вона вивчає структуру гірських порід і осаду, намагаючись розпізнати процеси, які відбуваються на цих глибинах.

Вона також вивчає, як геологічні особливості, такі як зони розломів, діють як шляхи для глибоководних океанських течій, які є ключовими в регулюванні клімату Землі.

У обох дослідниць є доньки та племінниці і вони сподіваються надихнути їх та інших жінок на такі подвиги.

Як розповідало BitukMedia, лише за два роки після першого побиття рекорду з найглибшої підводної фотосесії з моделлю фотограф Стів Хейнінг та його команда занурились ще глибше. Вони провели 16-хвилинний сет на носі затонулого корабля Niagara II, перевершивши свій попередній рекорд на 6 м.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі