Site icon Bituk Media

У Харкові випустили 3 тис. врятованих кажанів

Фото: Суспільне

24 березня волонтери Центру реабілітації рукокрилих та харків’яни випустили на волю 3 тис. кажанів, врятованих у місті. Загалом же за цю зиму волонтери допомогли найбільшій кількості рукокрилих за 10 років. Їх звозили із усієї України.

Про це повідомляє Суспільне.

“Всього за зимову реабілітацію з листопада по березень у нас є понад 6,5 тисяч врятованих кажанів з різних куточків України й сьогодні ми випустили три тисячі кажанів, які були врятовані саме в місті Харкові. Інших ми повернемо в ті міста, з яких вони були врятовані. У нас будуть випуски ще в Полтаві, Дніпрі, Кривому Розі, Кропивницькому, Києві, Рівне, Львові й ще в багатьох інших містах”, – розповіла фахівчиня центру Альона Шуленко.

Кажани страждають через війну, розповідає волонтерка, і кількість підопічних у центрі збільшилася. Так, вони залітають через вибиті шибки у приміщення і потрапляють у пастки. Іноді вибухом із балкона зриває обшивку і кажани, які ховалися за нею, падають на землю.

“У нас були кажани, яких нам привозили після прямих влучань у будівлю. У них були черепно-мозкові травми, контузії, вони були в дуже поганому стані з якимись фізичними травмами й, на жаль, дуже важко таких кажанів реабілітувати. Більшість з них гине, тому що ці травми дуже серйозні”, – каже Шуленко.

Однак, припускає вона, люди просто стали частіше повідомляти про кажанів, які потрапили у біду.

Як повідомляло BitukMedia, у Полтаві з балкона восьмого поверху викинули 1600 кажанів. Тільки частину з них вдалося врятувати працівникам Українського центру реабілітації рукокрилих. Загалом рятувальна операція тривала добу. Йдеться про рудих вечірників, які занесені до Червоної книги України та потребують охорони.