Site icon Bituk Media

Ніколи такого не було: тюлень плюнув в орлана

Тев'як довгомордий (Halichoerus grypus) плює в бік орлана-білохвоста (Haliaeetus albicilla). Фото - Clare L. Jacobs / Proceedings of the Isle of Wight Natural History and Archaeological Society, 2024.

Незвичайний випадок стався на острові Вайт біля південного узбережжя Великої Британії. Місцева мешканка під час прогулянки помітила та сфотографувала сірого тюленя, який плюнув струменем води в орлана-білохвоста. І хоча раніше вчені не фіксували таку поведінку, вони мають своє пояснення інциденту.

Про це розповідає BBC.

За основу своєї роботи біологи з Портсмутського університету взяли спостереження, яке зробила британка Клер Джейкобс. На початку січня 2022 року жінка прогулювалася вздовж берега на околицях села Ньютаун на острові Вайт та помітила орлана-білохвоста (Haliaeetus albicilla), який спікірував до води. У той момент з води просто під птахом виринув дорослий тюлень, а саме тев’як довгомордий (Halichoerus grypus). Він видав попереджувальний гавк, а потім несподівано випустив в орлана струмінь води з рота.

Клер Джейкоб встигла зафіксувати цей момент на фото. Вивчивши зроблений жінкою знімок, біологи дійшли висновку, що тев’як, швидше за все, навмисно плюнув в орлана. Оскільки обидва ці види харчуються рибою, логічно припустити, що в такий спосіб звір намагався відігнати конкурента. Втім, раніше вчені не фіксували подібних контактів між тюленями та орланами-білохвостами. Крім того, сірих тюленів ніколи не помічали за обстрілюванням водою суперників або хижаків. Незвичайне спостереження описано у статті для журналу Proceedings of Isle of Wight Natural History and Archaeological Society.

Орлан-білохвіст (Haliaeetus albicilla). Фото – birdfact.com/

Видання нагадує, що орлани-білохвости лише нещодавно повернулися на острів Вайт – люди винищили тамтешніх птахів ще наприкінці XVIII століття. Програма з реінтродукції виду стартувала у 2019 році. Відтоді орнітологи привезли на острів і випустили тут кілька десятків молодих орланів з шотландської популяції. Більшість особин пізніше розселилися південним узбережжям Великої Британії, проте деякі залишилися на Вайті. Серед них — два птахи, які оселилися біля села Ньютаун.

Кілька років тому британські зоологи навчили тев’яків повторювати людські звуки та співати мелодії. А в дикій природі самці цих ластоногих залицяються до самок, ляскаючи під водою передніми ластами.

Тев’як довгомордий. Фото – Mateusz Włodarczyk, Wikipedia

Як розповідало раніше BitukMedia, тюлені показали вченим невідомий антарктичний каньйон.