Site icon Bituk Media

Філантропка пожертвувала 1 млрд доларів – студенти-медики навчатимуться безоплатно

Фото - David Dee Delgado for The New York Times

Медичний коледж Альберта Ейнштейна у Бронксі (США) отримав приголомшливу пожертву в розмірі 1 млрд доларів від професора на пенсії і надалі пропонуватиме безоплатне навчання всім своїм студентам-медикам. Історичний внесок доктора Рут Готтесман вважається одним з найбільших у медичну школу країни.

Про це розповідає The New York Times.

93-річна доктор Готтесман поставила умову – її щедрість буде використана для покриття витрат на навчання всіх теперішніх та майбутніх учнів школи у найбіднішому районі “Великого Яблука”.

Свій статок Рут Готтесман, яка тривалий час була професором цієї медичної школи в Бронксі, отримала від покійного чоловіка Девіда “Сенді” Готтесмана. Він був впливовою людиною з Волл-стріт та одним з перших інвесторів Berkshire Hathaway, фінансової холдингової компанії Воррена Баффета. Відомий філантроп помер у 2022 році у віці 96 років.

Пожертвування Готтесман особливо примітне тим, що воно дістанеться медичному закладу в Бронксі, який вважається найбіднішим районом Нью-Йорка з високим рівнем передчасної смертності.

Готтесман заявила, що її пожертвування дозволить новим лікарям розпочати свою кар’єру без тягаря медичного боргу, який часто перевищує 200 тис. доларів. Вона також сподівається, що це розширить коло потенційних студентів, зокрема за рахунок тих, хто інакше б не міг дозволити собі навчатися в медичній школі.

“Я дуже вдячна моєму покійному Сенді, за те, що він залишив ці кошти під мою опіку. Я почуваюся благословенною тим, що мені надано великий привілей зробити подарунок такій гідній справі”, — йдеться у заяві Готтесмана.

Подарунок в 1 млрд доларів вплине на всіх нинішніх студентів четвертого курсу, відшкодувавши їм оплату за навчання вже навесні 2024 року. Починаючи з серпня, усі студенти закінчать Медичний коледж Альберта Ейнштейна, не заплативши жодної копійки, повідомили у навчальному закладі.

“Ця пожертва радикально змінює нашу здатність продовжувати залучати студентів, які віддані нашій місії, а не лише тим, хто може собі це дозволити”, – сказав Ярон Томер, декан медичної школи. Вартість навчання у школі становить понад 59 тис. доларів на рік.

За аналогічних обставин пожертвування такого розміру до медичної школи або лікарні, як правило, виправдовує зміну імені. Готтесман поставила умову, щоб коледж не змінював свою назву, незважаючи на величезні пожертвування, повідомляє Times. “У нас страшенно круте ім’я – у нас є Альберт Ейнштейн”, – сказала вона в інтерв’ю.

Як розповідало раніше BitukMedia, чоловік, який жив у трейлері, виявився доларовим мільйонером і прославився своєю благодійністю.