Site icon Bituk Media

Науковці розкрили таємницю китових пісень – люди заважають цим концертам

Фото: "Академік Вернадський"/Facebook

Професор Коен Елеманс разом зі своєю командою вперше визначив, яким чином вусаті кити утворюють звуки, завдяки яким спілкуються між собою. Однак шум від кораблів накладається на вібрації їхніх голосів, і тому становить загрозу для виживання видів.

Про це розповідає ВВС.

Елеманс опублікував своє дослідження у журналі Nature. Професор називає китів одними із найбільш загадкових тварин, які жили на нашій планеті.

“Вони серед найбільших тварин, вони розумні і соціальні”, – каже Елеманс.

Однак, попереджає він, діяльність людини загрожує виживанню китів.

“Звук абсолютно важливий для їхнього виживання, тому що це єдиний спосіб знайти один одного для спаровування в океані”, – пояснює Елеманс.

Фото: “Академік Вернадський”/Facebook

Команда професора дослідила гортані китів трьох видів, які викинулися на берег – кита мінке, горбатого кита і сейвала. Вони продували повітря через них, аби отримати звук.

У китів голос утворюється не як у людей. Замість голосових зв’язок у них є U-подібна структура із жировою подушкою вгорі гортані. Повітря циркулює цієї структурою. Тож китові не доводиться вдихати часто, аби “співати”. І вода не потрапляє у легені через дихальний отвір, як було б із людиною, яка б спробувала поговорити під водою.

PATRICIA JAQUELINE MATIC, VIENNA

Така анатомія відрізняється і від того, як “співають” зубаті киті, такі як дельфіни, кашалоти та касатки. Вони утворюють звук, продуваючи повітря через спеціальні структури у своїх носових проходах.

Однак, наголошують науковці, діапазон звучання “співу” вусатих китів дуже обмежений, і на нього часто накладається шум від кораблів.

“Вони не можуть обрати співати вищими голосами, аби уникнути шуму”, – пояснює Елеманс.

Як повідомляло BitukMedia, в Таїланді групі туристів пощастило побачити рідкісного кита-альбіноса. Незвичайну зустріч, що відбулася приблизно за дев’ять кілометрів від острова Кох Хей, вдалося зафільмувати.