Site icon Bituk Media

“Дуже точно” – науковці створили ШІ, який може передбачити час смерті людини

Ілюстрація створена за допомогою Leonardo AI

Розробники із Данського технічного університету створили подібний до ChatGPT штучний інтелект life2vec. Кажуть, він із ймовірністю 78% визначає різні події в житті людини. В тому числі і час смерті.

Про це повідомляє New York Post.

life2vec здатен аналізувати людське життя, представляючи кожну людину як послідовність подій, що відбуваються в її житті. Про це розповідає Суне Леманн, керівник дослідження “Використання послідовності життєвих подій для прогнозування людських життів”.

“Ми спиралися на той факт, що в певному сенсі людське життя схоже на мову. Подібно до того, як слова йдуть одне за одним у реченнях, події йдуть одна за одною в людському житті”, – продовжує Леманн.

Бот life2vec дуже детально вивчає минуле користувача, і з цього робить висновки про майбутнє. Зрештою, розробники гарантують точність передбачення у 78%.

“Модель може передбачити практично все”, – каже Леманн.

Базую дослідження стали 6 млн данців, практично усе населення країни. Аналітики використовували life2vec, щоб визначити, хто з громадян країни, ймовірно, проживе принаймні чотири роки після 1 січня 2016 року.

Розробники сформулювали події у житті кожної людини дуже просто. Наприклад: “У вересні 2012 року Франциско отримав 20 тис. датських крон за роботу охоронцему замку в Ельсінорі”; “Протягом третього року навчання в середній школі-інтернаті Герміона відвідувала п’ять факультативів” – тощо.

Потім кожній події у життя присвоїли унікальний цифровий токен. Наприклад, перелом передпліччя кодується як S52, а післяпологова кровотеча — це O72.

Користуючись цими даними, бот майже точно передбачив, хто із данців помре станом на 2020-й у 3/4 дослідів. Жодному із данців передбачення не озвучувалися, запевняє Леманн.

Фактори, які означають більш ранню смерть: чоловіча стать, психічні розлади, робота висококваліфікованим спеціалістом.

Бот поки не доступний для загального користування.

Зараз науковці виявляють, що він може передбачити, а що ні.

Як повідомляло BitukMedia, штучний інтелект (ШІ) можна використовувати для прогнозу ризику серцевого нападу. Технологія від британських вчених може оцінити загрозу здоров’ю на найближчі 10 років, а отже врятувати тисячі життів людей, в яких до фатального стану призводять непомітні для лікарів зміни у судинах.