Site icon Bituk Media

Кенгуру може спробувати втопити собаку – вчені знають чому (ВІДЕО)

Кенгуру стрибають у найближчу водойму, рятуючись від динго та собак. Фото - John and Tristia Lakey/Lakey Farm

Жовтневе відео з Австралії, як кенгуру намагається втопити собаку в річці, стало вірусним в Мережі. Але, за словами місцевих, це далеко не унікальний випадок, коли сумчасте вдається до такого трюку. Кенгуру виробили стратегію, і в її основі лежить генетична памʼять, – пояснюють зоологи.

Про це розповідає Live Science.

Мік Молоні гуляв берегом річки Муррей з трьома своїми собаками, коли помітив, що один з них, пес Хатчі, зник. Він глянув у бік річки й побачив кенгуру.

“Я побачив кенгуру, що стоїть до пояса посеред річки. Він опустив лапи у воду і просто дивився на мене, – розповідає Мік Молоні. — Далі Хатчі виринув, хапаючи повітря, з рота в нього виливалася вода, і він гавкав на все горло”.

Відлякати кенгуру криками і жестами з берега не вдалося, тому чоловік зайшов у річку, щоб врятувати свого собаку. Молоні опинився віч-на-віч з двометровим кремезним сумчастим, який не збирався відпускати його улюбленця. На відео чути, як чоловік каже: “Відпусти мого собаку” і замахується на кривдника.

Кенгуру відповів ударом, але і Молоні, і Хатчі зрештою благополучно повернулися на берег річки. Про цей випадок BitukMedia вже розповідало докладніше.

Дивне зіткнення, яке сталося 12 жовтня, є останнім зафіксованим двобоєм між кенгуру та домашнім собакою, в ході якого сумчасте намагалося втопити собаку.

Далеко не всі подібні спроби потрапляють на відео, але австралійці кажуть, що такі випадки непоодинокі. Наприклад, у 2020 році маленький песик мало не загинув від лап півтораметрового сумчастого в річці Брисбен, штат Квінсленд. А у 2014-му кенгуру спробував топити одразу двох стафордширських тер’єрів, які загнали його в кут на греблі в Новому Південному Вельсі.

Так за що кенгуру так не люблять собак? Останні – завжди загроза для кенгуру. А все тому, що дуже схожі на динго, одного з найнебезпечніших хижаків Австралії, – пояснюють зоологи.

Динго — собаки, які вдруге здичавіли. Canis dingo генетично знаходяться десь посередині між вовком і сучасною домашньою собакою. Люди, ймовірно, привезли предків сучасних динго на материк 5000–8500 років тому, і собаки поступово призвичаїлися до дієті з сумчастих і рептилій. Сучасні собаки були завезені в Австралію вже після 1788 року – разом з першими кораблями з британськими та ірландськими каторжанами.

Тисячоліттями кенгуру вчилися виживати поруч із динго, які полювали на них зграями і заганяли до знемоги. Сумчасті виробили стратегію, яка добре працює і зараз: стрибати у найближчу водойму та спробувати втопити ворога. Такий самий метод вони інстинктивно застосовують і проти сучасних собак.

Самці кенгуру досить сильні, щоб підвестись і впоратися з чотирилапим противником у воді, пояснюють зоологи. Гігантські сірі кенгуру, як той, що напав на Хатчі, можуть мати до 70 кг ваги. У них довгі, сильні та м’язисті лапи з гострими кігтями. А є ще й інші види, наприклад, великий рудий кенгуру, він ще важчий – до 92 кг.

Не дивно, що власникам собак в Австралії радять і самим остерігатися кенгуру, і стежити за вихованцями.

Як розповідало раніше BitukMedia, вівця з кличкою Шуґар втекла із австралійської ферми п’ять років тому. Останнім часом її помітили серед зграї диких кенгуру. Звідти вівцю забрали та постригли. Кажуть, таким чином врятували її.