Site icon Bituk Media

Астронавтки із МКС запустили на навколоземну орбіту ранець із інструментами. Випадково

Такий вигляд має ранець астронавтів із інструментами. Фото: NASA/JSC

Астрономи на Землі віднині можуть спостерігати обертання на орібіт космічного ранця із ремонтними інструментами. Його випадково втратили астронавтки з МКС Лорал О’Гара та Ясмін Могбелі.

Про це повідомляє Space.com.

Вартіст спорядження – $100 тис. Висота орбіти ранця становить близько 320 км. Астронавтки випадково випустили його з рук під час виходу у відкритий космос 1 листопада.

Тепер ранець летить попереду МКС. Неозброєним оком його побачити неможливо – його світіння трохи нижче необхідної межі. Але ентузіастам, які зацікавляться, будуть потрібні мінімально потужні оптичні прилади.

Експерти кажуть – шанс, що ранець чи інструменти впадуть комусь на голову, мінімальний. Він пообертається кілька місяців, а потім дезінтегрується у земній атмосфері – десь у березні наступного року.

Тим часом, ранець уже класифікували – як звичайне космічне сміття. Йому присвоїли номер ID 58229 / 1998-067WC. У неділю японський астронавт Сатоші Фурукава побачив, як ранець пропливає над горою Фудзі.

Як розповідало BitukMedia, науковці з Університету Яманасі та Японського агентства аерокосмічних досліджень змогли виростити у космосі ембріони мишей на борту МКС. У них не виявили серйозних відхилень та мутацій ДНК.