Site icon Bituk Media

Словник Collins Dictionary обрав головне слово 2023 року

Зображення - скрін collinsdictionary

Головним словом 2023 став AI (artificial intelligence або “штучний інтелект”, скорочено ШІ). Такого висновку дійшли укладачі британського словника англійської мови Collins English Dictionary. Його обрали з 20 млрд інших термінів.

Про це розповідає сайт словника.

Саме цей термін найчастіше згадували не лише у ЗМІ та інших медіа, а й у живій мові. Укладачі словника вважають, що ШІ стане “наступною технологічною революцією”, оскільки вже зараз нейромережі або інші мовні моделі стають невід’ємною частиною життя суспільства.

Як повідомляє ВВС , цього року використання терміну “штучний інтелект” зросло вчетверо. За словами керуючого директора Collins Алекса Бікрофта, цього року ШІ був у центрі уваги, “оскільки він швидко став таким повсюдним і впровадженим у наше життя, як електронна пошта, потокова передача або будь-яка інша колись футуристична, а тепер повсякденна технологія”.

Цьогоріч експерти обирали з 20 млрд слів, які найчастіше звучали в медіа та живій мові. Також словник випустив шорт-лист, до якого увійшли такі терміни, як deinfluencing – “девпливання” (ситуація, коли інфлюєнсери переконують підписників в уникати певних товарів) та nepo baby (людина, яка отримала першу популярність за рахунок знаменитих батьків).

Іншими претендентами на звання “слово року-2023” за версією Collins Dictionary були debanking (“дебанкінг”) – акт позбавлення людини банківських послуг, greedflation (“жадібна інфляція”) – використання високої інфляції як привід для штучного підвищення цін з метою збільшення прибутків корпорацій, і ultra-processed (“ультраперероблена їжа”) – їжа, приготована промисловими методами з безліччю інгредієнтів, часто з невеликою харчовою цінністю або взагалі без неї.

Крім того, до словника були внесені такі терміни: canon event (“канонічна подія”) – подія, що має важливе значення для формування особистості людини. semaglutide (“семаглутид”) – ліки, що знижують апетит, ULEZ – це район, особливо у великому місті, де більшість транспортних засобів мають платити за в’їзд, а транспортні засоби, які забруднюють довкілля, мають платити більше. ULEZ – це абревіатура від “зони з наднизьким викидом”. Та Bazball (“базбол”) – агресивний стиль гри у тестових крикетних матчах, який асоціюється зі стилем гри збірної Англії.

BitukMedia нагадує, що 2022-го Collins English Dictionary обрав термін permacrisis – “тривалий період нестабільності та відсутності безпеки”.