Site icon Bituk Media

Цифрова каторга – злочинців залучили до навчання ШІ

Фото створене за допомогою Leonardo AI

Фінський стартап Metroc, який розробляє пошукову систему для будівельних компаній, вирішив залучити до навчання свого ШІ ув’язнених місцевих тюрем. Справа в тому, що фінською мовою володіють небагато людей, і тому фіни намагаються використати будь-який потенціал.

Про це пише Wired.

Великі корпорації залучають мільйони “клікерів”, які обирають правильну відповідь ШІ, найкращий варіант тощо. А ось фінською розмовляють лише 5,5 млн людей.

Завдання перед Metroc  непросте – він має навчитися читати новинні статті і муніципальні документи і знаходити там інформацію  про майбутні будівельні проєкти у Фінляндії.

Засновник та гендиректор стартапу Юссі Вірнала вирішив підключити до роботи ув’язнених. На співпрацю погодилися три в’язниці. У кожній із них обладнано три робочі місця із комп’ютерами, зміна триває не більше 3 год на день, оплата – 1,54 за годину.

Суть роботи полягає у тому, що на екрані з’являються короткі фрагменти текстів на тематику будівництва та нерухомості, а в’язні повинні відповідати “так” чи “ні”. В’язниці подають це як підготовку утримуваних осіб до цифрового світу після звільнення.

Як розповідало BitukMedia, 11 тис. років проведе у в’язниці турецький криптотрейдер Фарук Фатіх Озер. За обман інвесторів прокуратура просила у чотири рази довший термін.