Site icon Bituk Media

Криваві сльози Дракули: у Влада Цепеша знайшли букет рідкісних захворювань

Портрет Влада III Дракули, XVI ст.

Міжнародна група вчених знайшла докази того, що Влад Цепеш, ймовірно, страждав від різних захворювань. Через них легендарний безжальний принц плакав сльозами, змішаними з кров’ю. Діагноз володарю Валахії поставили на основі аналізу його листування.

Про це розповідає IFLscience.

Вчені-хіміки з Університету Катанії, компанії SpringStyle Tech Design Ltd, Національного архіву Румунії та Політехнічного університету Мілана опублікували статтю, в якій розповіли про аналіз білків та пептидів з листів, написаних Владом Цепешем, якого ще називають графом Дракулою.

Вчені задались питанням: які хвороби могли мучити безжального володаря Валахії?

Дослідники проаналізували три архівні документи, написані рукою Влада Дракули.

Архівні листи Влада ІІІ, які піддали дослідженню. Зображення – Phys

Справа в тому, що людина, яка пише від руки, часто торкається паперу: треба розправити лист, покласти його на стіл, а потім нижня частина долоні зазвичай впирається в папір під час писання. Як наслідок – на папір потрапляють різні органічні частинки зі шкіри людини. 

Аби захопити білки та пептиди, що залишилися на історичному папері, і не пошкодити стародавні рукописи, дослідники наносили на сувій полімерну плівку з етиленвінілацетату. Після видалення такого покриття дослідники тестували матеріал за допомогою мас-спектрометрії.

В результаті хіміки виявили залишки, що містили понад 500 пептидів людського походження. Для подальшого вивчення вони відібрали сто. З них науковці виявили докази циліопатії. Йдеться про генетичне захворювання, яке ставить під загрозу нормальну роботу клітин та органів.

Крім того, дослідники виявили ознаки запального захворювання, яке могло стати причиною проблем з дихальними шляхами та шкірою. Серед виявлених вченими були також сполуки, які свідчили про те, що граф страждав на гемолакрію. Це стан, при якому кров поєднується з рідиною у слізних протоках, що призводить до сліз із домішками крові.

Влад III Басараб, відомий під прізвиськом Дракула (“Син Дракона”), правив Валахією (середньовічним князівством на півдні сучасної Румунії) у XV столітті. Він здобув популярність як государ, який проводив жорстку політику захисту своїх земель. За оцінками істориків, щонайменше 80 тис. османів було вбито і страчено за наказом Дракули під час задунайських походів Дракули. Велика кількість з них була страчена посадженням на палю.

В поп-культурі Влад Дракула отримав популярність після виходу наприкінці ХІХ століття роману Брема Стокера “Дракула”. У цьому художньому творі стародавній румунський правитель постає вампіром-аристократом. Волею письменника Влад Дракула почав після смерті вставав з могили, пити кров і перетворюватись на кажана… Цей образ надалі використовувався у різних книгах та фільмах.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені відтворили обличчя чоловіка, якого стратили у XVIII столітті у штаті Коннектикут, США. Його стегнові кістки були розташовані навхрест – така позиція вказує на те, що місцеві жителі вважали його вампіром. Більше 200 років по тому технології дозволили побачити, як він міг виглядати.