Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Виставка ікон на сушеній рибі – у Києві показують реконструкцію унікальної традиції

Важливо

Історик-реконструктор доби козацтва із Херсона Андрій Лопушинський проводить у Києві виставку “ІХТІС. Чумацька ікона на рибі”. Ікони виготовила херсонська художниця Оксана Оснач.

Про це повідомляє Вечірній Київ.

Оксана Оснач показала киянам 25 ікон на камбалі і одну на голові щуки. На виставці можна побачити й інші її роботи.

Лопушинський розповідає, що іконопис на рибі – це давня чумацька традиція. Відомостей про неї лишилося мало. На початку ХХ ст. було відомі про шість таких ікон. П’ять написані на камбалах і одна на голові сома. Зараз в Україні лишилася лише та, що була написана на голові сома. Дві на камбалі у 1906 році були вивезені з села Демки (Золотоніський район Черкаської області) до Російського етнографічного музею у Санкт-Петербурзі. Інші три не збереглися.

Усі відомі ікони на сущеній рибі були знайдені в районі 100 км від Києва. Ймовірно, традиція була характерною саме для цього регіону. Такі ікони могли виконувати роль оберегів, коли чумаки ходили у Крим по сіль.

Подивитися на роботи художниці можна до 30 липня у Музеї історії Києва, (вул. Б. Хмельницького, 7) до 15:00.

Як повідомляло BitukMedia, польський бренд Medicine створив колекцію одягу за мотивами картин Марії Примаченко. Раніше дизайнери зверталися до творчості польських художників.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі