Site icon Bituk Media

Пік наукової кар’єри: у Нобелівської премії знайшли “побічний ефект”

Фото - ANGELA WEISS/ASSOCIATED PRESS

Престижна нагорода може погано позначитися на науковій продуктивності і часто знаменує кінець кар’єри вченого. Такий висновок зробили вчені зі Стенфордського університету (США) та Університету Ватерлоо (Канада). Слава та тимчасові зобов’язання, які приходять з честю здобуття “нобелівки”, відволікають від подальших досліджень.

Про це розповідає Science.  

Для багатьох вчених немає більшого досягнення, ніж отримання Нобелівської премії. З моменту створення у 1901 році ця медаль маркувала досягнення, які розширили людське розуміння реальності та змінили світ. А вона також може бути вбивцею продуктивності. На сайті американського Національного бюро економічних досліджень з’явилася стаття, автори якої вказують –  результати вчених мають тенденцію погіршуватися після того, як вони здобули Нобелівську премію.

Дослідники проаналізували дані про лауреатів Нобелівської премії з фізіології та медицини за 1950-2010 роки. Вони порівняли їхню продуктивність до і після отримання престижної нагороди. Виходили з трьох основних параметрів — кількості публікацій у наукових журналах, новизни висунутих ними ідей та індексу цитування (йдеться про кількість цитат з цих публікацій у статтях інших авторів).

Крім того, дослідники порівняли ці дані з показниками продуктивності лауреатів іншої престижної нагороди в галузі медичної науки – премії Ласкера. Для порівняння були відібрані лауреати двох премій, вік яких приблизно збігається. Це дозволило мінімізувати ризик впливу на кінцеві результати вікового чинника — справа в тому, що Нобелівську премію часто дають наприкінці наукової кар’єри, коли продуктивність вчених природним чином сходить нанівець.

У результаті було встановлено, що до здобуття премії нобелівські лауреати, як правило, за всіма трьома параметрами більш продуктивні, ніж лауреати премії Ласкера, проте після вручення нагороди все змінюється — їхня продуктивність спадає до того ж рівня або навіть ще нижче.

Як припустили дослідники, можливо, здобуття настільки престижної нагороди сприймається вченими як пік наукової кар’єри, у наступні роки вони розслабляються і перестають настільки інтенсивно займатися наукою, як раніше.

Як розповідало раніше BitukMedia, група японських науковців під керівництвом Кацу Такахаші розробляє засіб, який допоможе людям відрощувати втрачені зуби.