Site icon Bituk Media

Прорив у трансплантології: вчені успішно пересадили розморожену нирку

Нирка щура готується до трансплантації в рамках дослідження Університету Міннесоти щодо нової методики довгострокового кріоконсервування органів. Фото - CAROLINE YANG FOR STAT

Американські вчені розробили унікальну технологію кріоконсервування донорських органів. Вони заморозили нирку, “оживили” її та успішно пересадили. Щоправда, поки тільки щурам. Але це просто величезний крок у трансплантології.

Про це розповідає Medical Express.

Історичну операцію з пересадки розморожених донорських нирок кільком щурам провели фахівці з Університету Міннесоти. Це перша команда, якій вдалося не лише успішно заморозити органи, а й створити безпечну технологію їхнього розморожування непошкодженими та життєздатними. Між тим, саме це десятиліттями залишалось непереборною проблемою для вчених у всьому світі. 

І от нарешті вперше нирка, занурена в рідкий азот при мінус 150 градусах Цельсія, після нанопідігріву змогла знову почати функціонувати в тілі тварини, якій була пересаджена!

Це просто величезний крок у трансплантології. Просто зараз по всьому світу сотні людей, серед яких маленькі діти, чекають на пересадку органів. І часто все вирішує час і фактор удачі – чи вчасно з’явиться потрібний орган у відповідному стані. І навіть якщо так, медики та пацієнти змушені поспішати з операцією, адже поза людським тілом донорський орган залишається живим зовсім недовго. Для вирішення проблеми дефіциту та екстреності операцій дослідники активно шукають можливості зберігати органи протягом значно більшого часу.

Занурювати органи в глибоке заморожування вчені навчились, а от “оживляти” без пошкоджень та з непорушеною функціональністю – ще ні. Принаймні, всі попередні спроби були невдалими.

В ході нового випробування команда американських дослідників спочатку занурила нирку в стан крижаного анабіозу. Йдеться про процес вітрифікації — рідина переходить до склоподібного стану шляхом занурення в пари рідкого азоту. А потім вчені прогріли нирку за своєю унікальною технологією і пересадили її піддослідному гризуну.

Відомо, що такі розморожені нирки пересадили пятьом щурам. Тварини вижили, а їхні нові нирки почали працювати і так вже сто днів.

Як розповідало раніше BitukMedia, львівські медики отримали можливість вдвічі подовшити перебування нирки поза тілом людини. Це відбулося завдяки апарату Kidneyassist. Львіські трансплантологи стали першими в Україні, хто його використав.