П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Замок від дверей, гумка від рогатки – два куми створили дрон-мінувальник (ВІДЕО)

Важливо

Два куми-волонтери Володимир Муссур та Роман Боринець з Брошнів-Осади на Івано-Франківщині створили дрон-мінувальник. З його допомогою українські військові можуть дистанційно укладати протитанкові міни.

Про це чоловіки розповіли Суспільному.

Боринець розповідає, що військові попросили зробити пристрій, аби можна було дистанційно створювати протитанкові мінні загородження. Спочатку куми планували зробити дрон-камікадзе. А потім зрозуміли, що він може скинути міну і цілим повернутися до наших військових, після чого продовжити мінування.

“Багато наших знайомих воюють. Вони кажуть: “Сидимо на позиції — у бліндажі або в окопі — і приїжджає танк за пів кілометра від нас, і щодня година в годину по нас працює. Треба щось таке придумати, щоб ми доїхали до нього, скинули міну і щоб танк підірвався. Відправили мінера — мінер не повернувся”, — пригадує Роман Боринець.

Наземний дрон може перевозити 120 кг та їздити на відстань 450 м, а з додатковою антеною – до 850 м. Контролювати його пересування пропонують із повітряного дрона.

Конструкція дрона-мінувальника доволі проста – основа від дитячого гіроскутера з мотор-колесами. Спеціально під задачі дрона програмують комп’ютерну плату. Керують ним за допомогою консолі до ігрової приставки. У пристрої скидання використали магніт від замка вхідних дверей та гумку від рогатки.

Тепер чоловіки займаються випробуванням винаходу – для цього використовують навчальну протитанкову міну. Кажуть – найбільше бракує рук та голів, аби ефективніше займатися розробкою.

“Якась мудра людина сказала, що один у полі — не воїн. А два куми — то є сила. А три-чотири, якщо кожен свою думку підкаже, — уявіть собі, що може бути!” — каже Володимир Муссур.

Крім того, Муссур виготовляє прилади нічого бачення для наших захисників, а Боринець ремонтує машини для військових. Для захисників України куми уже розробили велодрон та дрон для евакуації поранених.

Як повідомляло BitukMedia, в Україні почали розробку підводних дронів-торпед Toloka, скорочено – TLK. Вони зможуть орієнтувати та GPS та на власні сонари. Згідно із графіками, торпеда може доплисти із Одеси не лише до Криму, а й до Бердянська.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі