Site icon Bituk Media

Сама у печері: 500 днів в ізоляції довели до рекорда (ВІДЕО)

Іспанська спортсменка провела на самоті 500 днів у печері, встановивши світовий рекорд. Зображення - agenzianova

500 днів у печері на глибині 70 метрів без контактів із зовнішнім світом – досягнення іспанської спортсменки Беатріс Фламіні. Спелеолог встановила світовий рекорд з тривалості перебування в ізоляції.

Про це повідомляє RTVE. 

Експеримент Беатріс Фламіні став частиною проекту Timecave. Він передбачав вивчення психічних та фізичних наслідків перебування в екстремальних умовах. Протягом півтора року команда за допомогою камер спостерігала, як соціальна ізоляція та тимчасова дезорієнтація впливали на стан жінки та на її сприйняття часу.

Беатріс Фламіні спустилася у печеру в гірському масиві Сьєрра-Невада 20 листопада 2021 року. У печері була електрика. Дослідниці постачали їжу та воду, однак у рамках наукового експерименту Фламіні не могла отримувати жодних повідомлень ззовні. Під час перебування у печері вона читала книги з філософії, спелеології, а також твори Жюля Верна та Фрідріха Ніцше.

Зображення – RTVE

Згодом через ізоляцію жінка втратила відчуття часу та була дезорієнтована. Тепер Беатріс Фламіні оглянуть медики, вони мають оцінити стан її здоров’я та виявити наявність нейропсихологічних змін.

Попередній рекорд з перебування в ізоляції від навколишнього світу належав белградському спелеологу та електротехніку Мілутіну Вельковичу. Влітку 1969 року 34-річний Велькович вирушив на 15 місяців у двокілометрову печеру на південному сході Сербії в компанії цуценя та дюжини курей та качок. Велькович був не просто зацікавлений у тому, щоб побити рекорд з перебування в печері – він прагнув пізнати всесвіт глибини. Зрештою Велькович провів у печері 463 дні.

Мілутін Велькович провів у печері 463 дні.

Раніше BitukMedia розповідало про Джозефа Дітурі, чоловіка, який заради науки проведе 100 днів під водою. Американець прагне встановити світовий рекорд, провести дослідження та надихнути студентів на збереження океанів. Вчений випробовує на собі наслідки життя в умовах постійно підвищеного навколишнього тиску.