Site icon Bituk Media

Український біометановий завод забезпечить газом 1,5 тис. споживачів

Фото: Укрінформ

12 квітня відбувся тестовий запуск українського біометану, вироблений вітчизняним заводом. Це перше подібне українське підприємство, яке підключили до мережі газогонів. Завод знаходиться на Чернігівщині. Вироблятиме близько 3 млн кубометрів газу на рік і забезпечить потреби 1,5 тис. споживачів.

Про це повідомила у Facebook Регіональна газова компанія (РГК).

Регіональна Газова Компанія – сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектору. Під цим брендом працюють 20 газорозподільних компаній.

Біометановий завод створили за сприяння європейських партнерів. Вузол обліку газу й газорегулювальні можливості обладнані технікою від Emerson, Pietro Fiorentini, FMG та Sick – світових лідерів газової галузі.

У 2023 році очікують запустити п’ять біометанових заводів. Найближчим часом вони з’являться на Київщині, Хмельниччині, у Закарпатті та на Віниччині.

“Біометан, який виробляє підприємство, нічим не відрізняється від природного та одразу може споживатися домогосподарствами та промисловістю. Якість доочищеного метану контролюється потоковим хроматографом, а газорегулюючий пункт обладнаний пристроєм для відбору проб газу”, – повідомили в компанії.

Завод побудували у 2018-му. Спочатку біометан виробляли для генерування електроенергії. На початку 2023-го модуль підключили до АТ “Чернігівгаз”.

Як повідомляло BitukMedia, 11-класник із Дніпра Давид Степаненко винайшов екологічний матеріал, який може замінити поліетилен та навіть пластик. Розробку хлопець здійснив під керівництвом учительки Фінансово-економічного ліцею Олени Крайняк.