Site icon Bituk Media

“Шукай!”: у Києві з’явилась мініскульптурка “Цукровий бурячок”

Фото - Проєкт "Шукай!"

На фасаді першого корпусу Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського” з’явилася мініскульптурка “Цукровий бурячок”. Експозиція стала 39-ю мініскульптурою проєкту Юлії Бевзенко “Шукай!”, який розповідає історію Києва.

“Цукровий бурячок” присвячений меценатам-цукрозаводчикам. Наприкінці ХІХ – початку ХХ століття вони активно долучались до розбудови українських міст, зокрема Києва. 

Місце встановлення скульптури також символічне – Київський політехнічний інститут заснували у 1898 році та збудували на “цукрові гроші”. 

“За традицією ми вигадуємо для кожної мініскульптурки особливу прикмету. Цього разу вона звучить так: “Мене потри — свій внесок зроби”. Адже кожен з нас меценат. І кожен може вплинути на те, як виглядає Київ сьогодні та як місто розвиватиметься завтра”, — розповідає Юлія Бевзенко, менеджерка Києва та авторка проєкту “Шукай!”.

Юлія Бевзенко з 39-ю фігуркою свого проєкту “Шукай!” – “Цукровим бурячком”. Фото – Facebook

Мініскульптурку “Цукровий бурячок” створив Юрій Білявський. Поряд з нею розміщена табличка з QR-кодом, за яким можна перейти на сайт проєкту та дізнатися докладнішу історію.

Меценатом “Цукрового бурячка” виступив Дмитро Синенко. Він підприємець і волонтер, а ще – випускник КПІ. “Одного дня я гуляв київськими вулицями та натрапив на мініскульптурки з проєкту Юлії Бевзенко “Шукай!”. Разом ми вирішили присвятити мініскульптурку “Цукровий бурячок” Київському політехнічному інституту та меценатам-цукрозаводчикам Києва”. Меценат переконаний, що і ця мініскульптурка підсилить зацікавлення українців історією Києва.

Про те, що “Цукровий бурячок”, який відтепер прикрашатиме фасад першого корпусу КПІ, приверне увагу киян до історії закладу та міста, впевнена й Наталія Семінська, проректорка з навчально-виховної роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського.

У 2023-му Київський політехнічний інститут відзначає 125-річчя. За ці роки в інституті викладали та вчилися такі видатні українці як винахідник гелікоптера, авіаконструктор Ігор Сікорський, ракетобудівник Сергій Корольов, мостобудівники Євген та Борис Патони, математик Микола Делоне та десятки інших.

Кожен може відшукати “Цукровий бурячок” за адресою: Берестейський проспект, 37 (колишній проспект Перемоги), дворик першого корпусу КПІ, Музейна площа, на фасаді ліворуч від вікна.

Фото – Проєкт “Шукай!”

Проєкт “Шукай!” – це історія Києва у бронзових мініскульптурках. Його було створено для того, щоб мешканці та гості міста мали можливість пізнавати історію столиці без гіда. Кожна скульптура має QR-код, який після сканування відкриває сторінку з детальною інформацією про створення витвору. “Скульптурки шукай, історію Києва пізнавай”.

Загалом за майже шість років існування проєкт “Шукай!” відкрив вже 39 скульптурок. Біля кожної є табличка з QR-кодом, за допомогою якого можна дізнатися про символи столиці. Першою скульптурою стала “Котлета по-київськи”, яку встановили на перетині вулиць Городецького і Заньковецької у 2018 році. А “Цукровий бурячок” — це перша скульптура відкрита у 2023 році і третя — з початку російсько-української війни.

Зображення – Проєкт “Шукай!”

Попередні дві присвятили символу українського протистояння — “Привиду Києва” та символу української гостинності і паролю, за яким визначають своїх і чужих, — паляниці