П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Екобонус: водії зможуть заробити на годинах пік

Важливо

Автовласникам з французького Лілля стане вигідно відмовляться від поїздок на машині в годину пік. Міська влада запроваджує експеримент – платитиме 2 євро за кожну невиконану поїздку. Таким чином місто розраховує позбутись автомобільних заторів. Критики вже засудили цю ідею як “косметичну”.

Про це розповідає Connexionfrance.

У пілотному експерименті братимуть участь п’ять тисяч водіїв-добровольців. З 7:00 до 9:00 та з 16:30 до 18:30 їхні автомобілі відстежуватимуть за допомогою GPS-трекерів. За відмову від однієї поїздки водіям нарахують два євро, за день без поїздок в годину пік — чотири, за місяць — 80 євро. Схема отримала назву Ecobonus. Вона розрахована на 9 місяців.

У мерії вважають, що заторів стане відчутно менше, якщо бодай 6% автомобілістів відмовляться від поїздок у години найвищого навантаження на магістралі.

Нещодавно подібні ініціативи тестували у Роттердамі (Нідерланди) і містечку Булонь-Бійанкур у передмісті Парижа (Франція). В останньому за результатами випробування вирішили не продовжувати.

У прес-релізі міської влади Лілля зазначено: “Через три місяці після завершення випробування в Роттердамі понад 85% водіїв все ще уникали годин пік для виїздів у місто”. Голландському місту вдалося скоротити трафік на автомагістралі на 17%, показують цифри. 

Партія зелених Франції вже засудила цю ідею, назвавши її “косметичною та ілюзорною, заснованою на хибній ідеї: що люди, які потрапили в затор в годину пік, можуть раптово зробити щось інше, якщо ви заплатите їм 2 євро за поїздку”.

Схема в Роттердамі використовувала відео для ідентифікації та перевірки 12 тис. учасників і отримала в середньому 5 тис. невиконаних поїздок на день, – нагадують “зелені”. На їхнє переконання, схеми, які покладаються на локалізацію GPS, дозволяють високий ризик шахрайства.

Партія зелених також оприлюднила інші два голландських дослідження, які менш позитивно оцінили результати нідерландської схеми. З них випливає, що результати ініціативи були обмеженими і врешті решт після експериментів у кількох містах країни від схеми відмовились. За їхніми словами, трафік повернувся до попереднього рівня через два роки.

Зі заторами на дорогах борються й інші європейські країни. Наприклад, із цією метою громадський транспорт Люксембурга став безоплатним ще у 2020-му. До того в Люксембурзі була найвища кількість автомобілів на кількість мешканців з усіх країн ЄС: 696 на 1000 осіб проти середнього показника 560. В результаті країна потерпала від щільних заторів та високих рівнів викидів. Через три роки після запровадження такої схеми мешканці дуже задоволені. Кажуть, що безоплатний транспорт – переконливий аргумент залишити авто вдома.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі