Site icon Bituk Media

Як емпатія в людей: риби здатні відчувати страх один одного

Вчені виявили, що рибки даніо-реріо можуть відчувати страх інших риб. Фото - stock image

Нещодавнє дослідження біологів показало, що риби можуть бути здатні відчувати та реагувати на страх один одного. Все це дія гормону окситоцину, який зазвичай асоціюється з емпатією в людей.

Про це розповідає AP.

Зазвичай вчені неохоче приписують тваринам людські почуття. Але загальновизнано, що багато тварин мають настрій, навіть риби.

Нове дослідження демонструє, що риби можуть відчувати страх інших риб, а потім також починають боятися – і що ця здатність регулюється окситоцином, тією ж хімічною речовиною мозку, яка лежить в основі здатності до емпатії в людей.

Дослідники продемонстрували це, видаливши гени, пов’язані з виробництвом і поглинанням окситоцину в мозку рибки даніо-реріо. Цю маленьку тропічну рибку часто використовують для досліджень. Залишившись без окситоцину, рибки почали поводитись антисоціально: вони більше не відчували страх інших особин. Після ін’єкцій окситоцину ця здатність повернулась. Це те, що вчені називають “емоційним зараженням”. 

“Вони реагують на те, що інші налякані. У цьому відношенні вони поводяться так само, як ми”, — сказав нейробіолог з Університету Калгарі Ібукун Акінрінаде, співавтор дослідження.

Дослідження також показало, що рибки даніо-реріо приділятимуть більше уваги рибам, які раніше зазнавали стресу. Дослідники порівняли цю поведінку з розрадою. Попередні дослідження показали, що окситоцин відіграє подібну роль у передачі страху в мишей.

Нове дослідження ілюструє “родову роль” окситоцину в передачі емоцій, сказав Руї Олівейра, поведінковий біолог з Інституту науки Португалії та співавтор дослідження.

“Цей мозковий процес, можливо, існував близько 450 мільйонів років тому, коли ми з вами і ці маленькі рибки востаннє мали спільного предка”, — пояснив Ганс Гофманн, еволюційний нейробіолог з Техаського університету в Остіні, який не брав участі в дослідженні.

Окситоцин іноді вважають гормоном “кохання”, але Гофман вважає, що насправді це більше схоже на “термостат, який визначає, що соціально важливо в конкретній ситуації – активація нейронних ланцюгів, які можуть змусити вас тікати від небезпеки або брати участь у залицянні”.

Це може бути фундаментальним для виживання багатьох тварин, особливо тих, які живуть групами. Дослідники називають “заразний” страх найціннішою формою емпатії, адже це дуже корисна функція, яка допоможе залишитися в живих, коли хтось із членів групи помічає небезпеку.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені спростували давнє переконання про те, що золоті рибки мають слабку пам’ять або взагалі її не мають.