Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Хвилеподібний міст добудують восени 2023 року

Важливо

Будівництво хвилеподібного пішохідного мосту активізувалось у Києві. Переправа незвичної форми з’єднає Оболонський острів та парк “Наталка”. Будівництво, що розпочалось у 2020-му і зупинилось через війну, планують завершити восени 2023 року. Будуть залучені кошти меценатів.

Про це розповідає ТСН.

“Знайшлися меценати, які готові профінансувати будівництво мосту-хвилі. Частково це українські бізнесмени, а більшу частину фінансування взяли на себе закордонні інвестори. І не приватні, а державні. Наприклад, мерія Парижа дала кошти на будівництво нашого мосту-хвилі. Зараз також закінчуються переговори з східно-азіатською країною, яка виділяє на будівництво мосту серйозні кошти. Ми плануємо завершити будівництво переправи цієї осені”, – розповів архітектор, автор проєкту моста Андрій Миргородський.

За його словами, елементи мосту збирають на підприємствах у Дніпрі та Житомирі. “Металеві конструкції нашого мосту – це останнє, що встигли відлити на заводі “Азовсталь”, та вивезти на безпечну територію з Маріуполя. Тому збудувати міст – для нас велика честь”, – каже автор проєкту.

Зображення – ТСН

Новий міст буде істотно відрізнятися від інших. Він складатиметься з п’яти хвиль, які вказують на наявність опори під кожним нижнім опусканням хвилі. Але міст буде зроблений так, що під ним буде тільки три опори. Це основна його відмінність від інших мостів – його родзинка.

Планується, що довжина цього пішохідного мосту становитиме 160 метрів, а ширина – чотири. Підсвічування буде динамічне, сталева “хвиля” постійно змінюватиме кольори. Крім того, на мосту встановлять датчики руху, які збиратимуть інформацію про кількість людей на переправі. Коли цей показник доходитиме до певної позначки, на мосту вмикатиметься музика.

Зображення – Проєктні системи

Тим часом, на Оболонському острові будують розважальний парк із пляжем, велодоріжками, зоною для барбекю, фудкортом, спортивними й дитячими майданчиками, набережною з причалом для човнів. Водночас у КМДА обіцяли залишити на острові заповідну зону.

Парк на острові з’єднають із правим берегом Дніпра двома мостами. Один, хвилеподібний, має вести з Оболонської набережної (парку “Наталка”) до острова. Його планували завершити до кінця 2021 року, але не встигли. Інший міст мав вести до вулиці Прирічної

Відкрити парк хотіли влітку 2022 року, але через повномасштабну війну роботи призупинили. У жовтні 2022-го завершили будівництво технічного мосту, що веде на острів із коси між затоками Оболонь і Собаче гирло, розповідає The Village.

У січні 2023-го стало відомо, що міст-хвилю з Оболонської набережної добудують за кошти паризької агломерації. На той період вже звели три опори моста.

Нагадаємо, архітектор Андрій Миргородський, який спроектував міст-хвилю на Оболонський острів, також відповідав за проєкт скляного мосту (пішохідно-велосипедний міст через Володимирський узвіз).

Як розповідало раніше BitukMedia, Міжнародна фінансова агенція Resonance визнала Київ найкращим містом світу 2023 року. Таке визначення йому дали за героїчний спротив російській агресії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі