Site icon Bituk Media

“Рідке” вікно навчили змінювати колір, як кальмар

Фото: Raphael Kay, Adrian So

Співробітники канадського Університету Торонто під керівництвом Бена Хаттона створили “рідке” вікно. Воно має багатошарову структуру, заповнену рідиною, яка змінює щільність. Цю техніку науковці “позичили” у кальмарів, каракатиць та крилю які уміють змінювати колір.

Про це повідомляє New Atlas.

При створенні багатошарових вікон науковці надихалися здатністю тварин переросподіляти пігменти у шкірі, завдяки чому ті можуть отримувати то насичений колір, то ставати майже прозорими.

Вікно являє собою кілька пластів пластику, у кожній пластинці є канали товщиною 1 мм, які здатні заповнюватися рідиною. У канали можна закачувати рідини із різними пігментами чи іншими речовинами, які змінюють якість тонування.

Наприклад, можна налаштувати вікно так, аби воно пропускало видиме світло, але не пропускало інфрачервоне. Крім того, в іншу пластину можна закачати пігмент, який розсіює світло – і таким чином регулювати м’якість і жорстокість видимого сонячного світла в кімнаті.

Науковці підрахували, що якби можна було регулювати проникнення принаймні інфрачервоного світла у кімнату, то будівля споживала б приблизно на 25% менше енергії на опалення, охолодження та освітлення на рік. Якби вікна також використовувалися для контролю видимого світла, ця цифра підскочила б приблизно до 50%.

Як повідомляло BitukMedia, звичайний похідний намет може охолоджувати температуру всередині, навіть якщо зовні спека. Таку інноваційну технологію винайшла група вчених з Університету Коннектикуту (США). Для цього потрібна лише вода, стверджують автори. Все працює за тим самим принципом, що й охолодження живих організмів.