Site icon Bituk Media

Штучний інтелект знайшов раніше невідому п’єсу зіркового драматурга

П'єсу обіцяють опублікувати найближчим часом. Рукопис з архіву бібліотеки — копія твору, написана наприкінці XVII ст. Фото - CNN/Juan Medina/Reuters

Національна бібліотека Іспанії знайшла у своєму архіві раніше невідому п’єсу Фелікса Лопе де Вегі – автора “Собаки на сіні”. Рукопис ідентифікували завдяки нейромережі, яка порівняла 1300 творів з лексиконом 350 драматургів. Висновки ШІ вже підтвердили філологи.

Про це повідомляє Reuters.

Технологія штучного інтелекту (ШІ), яка використовується для транскрипції безіменних історичних творів в архівах Національної бібліотеки Іспанії, виявила справжню “перлину” – раніше невідому п’єсу одного з найвидатніших письменників країни Фелікса Лопе де Веги.

Експерти-філологи, зі свого боку, теж підтвердили –  один з найвидатніших представників “золотого століття” іспанської літератури написав “La francesa Laura” (“Француженка Лаура”) за кілька років до своєї смерті в 1635 році.

Рукопис, що зберігається в архівах бібліотеки, є копією, яка датується кінцем XVII століття – задовго після смерті автора “Вчителя танців”  та “Собаки на сіні”.

Експерти підтвердили, що Лопе де Вега написав п’єсу за кілька років до своєї смерті в 1635. Фото – CNN/Juan Medina/Reuters

Дослідники з Віденського та Вальядолідського університетів використали нейромережу, щоб транскрибувати 1300 анонімних бібліотечних рукописів і книг. Вони намагалися встановити авторство, звіряючи кожну роботу зі словами, які використовували різні письменники.

У Національній бібліотеці заявили, що слова, використані в тексті, “тісно збігаються зі словами Лопе де Веги, а не з іншими 350 драматургами, які брали участь в експерименті”. Потім експерти використали традиційні філологічні дослідницькі ресурси, щоб підтвердити висновки ШІ.

“Француженка Лаура” — чудова п’єса з драматичною силою, очікуваною від зрілого Лопе де Вегі”, — заявили в бібліотеці.

Головна героїня твору – дочка герцога Бретані та дружина графа Арнальдо на ім’я Лаура. В неї закохується спадкоємець французького престолу. Жінка відкидає його залицяння, але ревнивий благовірний все одно намагається її отруїти. В результаті Лаурі вдається відновити своє добре ім’я і все закінчується хеппі ендом.

Портрет Лопе де Вега. Автор – невідомий. Public Domain

Повідомляють, що видавництво Gredos випустить книгу іспанською мовою вже найближчим часом.

Як повідомляло раніше BitukMedia, картина невідомого походження, ймовірно, є шедевром Рафаеля, заявили дослідники з Великої Британії. Допомагають встановити істину технології розпізнавання облич та штучного інтелекту (ШІ). Йдеться про картину епохи Відродження, що отримала назву “Тондо де Бресі”. Її активно вивчають вже понад 40 років.