Site icon Bituk Media

В Єгипті знайдено найстарішу із “золотих мумій”

Фото - Facebook/Dr. Zahi Hawass

В Єгипті знайдено найстарішу із “золотих мумій” віком 4300 років. Археолог Захі Хавасс розповів про нові знахідки, зроблені ним та його колегами під час розкопок у Саккарі. За часів Стародавнього царства, приблизно XXV–XXII століттях до нашої ери, там знаходився некрополь столиці країни Мемфіса.

Про це повідомляє Live Science. 

Археологи натрапили на незайманий запечатаний саркофаг, всередині якого знаходилася мумія чоловіка, повністю вкрита тонкими пластинами золота. Вік мумії, що належить людині на ім’я Гекашепес, становить близько 4300 років.

Це найдавніша єгипетська мумія, вкрита золотом, з усіх, що знаходили досі. Але не найдавніша взагалі — раніше археологи знайшли неподалік Луксора кілька мумій віком понад п’ять тисяч років, – пояснив Хавасс.

Про Гекашепеса відомо небагато. Швидше за все, то була багата людина. Італійський єгиптолог Франческо Тірадрітті вивчив зображення останків Гекашепеса і зауважив дивну річ – на мумії немає пов’язок. Гекашепеса поховали, одягненого в туніку з поясом та велике намисто. Тірадрітті припустив, що в такий спосіб стародавні єгиптяни спробували залишити покійнику більше «житлового простору». Це може пояснити деякі релігійні вірування того періоду.

Крім поховання Гекашепеса, Хавасс та його колеги знайшли ще кілька багатих гробниць. Одна з них належала високопосадовому чиновнику на ім’я Хнумджедеф, який служив за фараона Унаса (2353-2323 року до нашої ери). Стіни гробниці Хнумджедефа розписані сценами з повсякденного життя.

В іншій гробниці було поховано людину на ім’я Мері, яка мала багато титулів, серед яких “хранитель секретів” і “помічник керуючого палацом”. Крім того, археологи розкопали поховання жерця на ім’я Мессі, в якому знаходилися дев’ять статуй, що зображали слуг, сам жрець та його дружина. А також знайшли шахтову гробницю глибиною 10 метрів, на дні якої знаходився саркофаг, що належить такому собі Фетеку.

Як вважає Тірадрітті, всі ці поховання пов’язані з культом фараона Унаса, піраміда якого знаходиться неподалік. Знахідки можуть пролити світло на перехід влади від П’ятої династії до Шостої. Унас був останнім фараоном П’ятої династії.

Після його смерті трон зайняв перший фараон Шостої династії Теті (2323-2291 роки до нашої ери). Він не був сином Унаса, а, швидше за все, був одружений з якоюсь представницею правлячої родини. Причини, через які перервалася П’ята династія, залишаються для вчених загадкою.

Як повідомляло раніше BitukMedia, міністерство туризму та старожитностей Єгипту повідомило про нове відкриття археологів. У гробницях, яким може бути понад дві тисячі років, знайшли мумій з коштовним металом у роті. Вчені припускають, що використовувати такий метал могли лише для особливих небіжчиків. І золоті язики були їм потрібні на особливий випадок.