Site icon Bituk Media

Мрія кожного пілота – родина мандрує довкола світу на крихітному літаку

Фото: fly5inthesky/Instagram

Родина Портерів із Канади уже 7,5 місяців подорожують довкола світу на крихітному одномоторному літачку Gippsaero GA8 AirVan. За цей час подолали 46,3 тис км. – це більше, ніж діаметр Землі на екваторі.

Історію невгамовних розповідає CNN.

Ян потрет був пілотом приватних літаків майже 40 років. Дружина Мішель, 21-річна Саманта та 18-річна Сідні також мають ліцензію на керування літаком. Тож разом із 15-річним сином Крістофером та дівчатами подружжя вилетіло із Ванкувера 15 червня 2022-го. Кажуть, з того часу подорожують кожного дня.

Фото: fly5inthesky/Instagram

Завдяки своїй подорожі Портери мають намір зібрати $1 млн для SOS Children’s Villages, міжнародної благодійної організації, яка займається підтримкою у понад 130 країнах дітей, які залишилися без батьківського піклування, і сімей, які перебувають у групі ризику.

Розповідають, що у мандрівках не поспішають. Однак вже відвідали близько 20 країн, включаючи Сполучені Штати, Бразилію, Болівію, Парагвай, Аргентину, Панаму, Коста-Ріку та Гондурас, і пролетіли понад 25 тис. морських миль – 46,3 тис. км. Приземлялися уже у 160 різних аеропортах. Загалом планують провести у мандрівці 14 місяців.

Здійснити довколасвітню подорож на такому літачку потай мріє кожен пілот, каже Ян. Він займався девелопментом нерухомості, але завжди мріяв більше мандрувати з родиною. Тож вирішив цим зайнятися, коли старша донька випустилася із вишу, а молодша – зі школи.

Своєму літачку родина дала назву “Лось”. Він обійшовся їм у півмільйона долларів. Gippsaero GA8 AirVan здатен везти вісьмох людей і розганятися до 220 км/год. Це повільно для літака, тож родина не поспішає.

Фото: fly5inthesky/Instagram

Ян виступає першим пілотом, доньки – другими пілотессами, а Мішель займається візами та медичними документами для родини.

“Мої друзі думають, що ми божевільні. Але те, що ми робимо, того коштує”, – каже Саманта.

Подорож до мису Горн, який є найпівденнішою точкою Південної Америки, вразила Саманту. Вона каже, що для неї це стало мандрівкою на край світу.

“Я подумала, як це круто, наша родина досягнула чогось на стільки вражаючого – а це ж лише початок”, – коментує вона.

Однак родині доводиться миритися із незручностями, як то логістика в аеропортах, потреба постійно бути здоровими. Одним із найбільших викликів стали бюрократичні процедури під час мандрівки. Задача, каже Саманта, – знайти комфорт у некомфортних умовах.

Як повідомляло BitukMedia, у всіх чотирьох дітей канадського подружжя Едіт Лемей і Себастьєна Пеллетьє із Квебека виявили рідкісне генетичне захворювання – пігментний ретиніт. Воно призводить до поступової втрати зору. Допоки їх діти можуть бачити, Едіт та Себастьєн влаштували їх світове турне.