Site icon Bituk Media

Українські кардіологи виконали унікальну операцію під обстрілами

Фото: Дмитро Лунін/ Telegram

16 грудня у Полтавському кардіологічному диспансері виконали унікальну операцію на серці – корекцію гіпертрофічної кардіоміопатії. Ця хвороба спричиняє раптову серцеву смерть. Полтавські лікарі робили подібну операцію вперше. Операцію провели попри російські ракетні обстріли.

Про це повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін у Telegram.

В Україні гіпертрофовану кардіоміпатію мають 70 тис. людей, серед них діти та молодь. Ця хвороба передається генетичним шляхом та складно діагностується, розповів Лунін. Вражає воно міокард і призводить до раптової серцевої смерті.

“Хірургічне втручання виконували на зупиненому серці з застосуванням штучного кровообігу. Оперували полтавські кардіохірурги разом із київськими фахівцями Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова.

Як повідомляло BitukMedia, використовуючи протокол, розроблений в Каліфорнійському університеті в Сан-Франциско, лікарі вперше вилікували дитину до її народження. Йдеться про рідкісну генетичну хворобу, через яку діти не доживають до 2-х років. Зцілена дівчинка з’явилася на світ у свій термін, зараз їй майже 1,5 року.