Site icon Bituk Media

“Болотяні люди”: вченим належить дізнатись подробиці ритуального вбивства 5-тисячної давнини

Археологи сподіваються, що зуби можуть вказати на вік людини, коли вона померла, і що самі зуби можуть містити давню ДНК. Фото - Lea Mohr Hansen, ROMU

Кістки нижніх кінцівок, таза та частина нижньої щелепи із зубами було знайдено у болоті поблизу датського містечка Стенлосе, поблизу Копенгагена. Поряд з людськими рештками знаходились кремнієва сокира та кістки тварин. Археологи припустили, що понад 5 тис. років тому людина, чиї кістки знайдені, стала жертвою ритуального вбивства.

Про це розповідає Live Science. 

Знахідку було зроблено у жовтні. Дослідники планують повернутись до докладного вивчення місця поховання навесні – чекають, коли болото відтане. Їм ще належить з’ясувати стать жертви та її вік на момент смерті. Зокрема, вчені сподіваються виділити із зубів давню ДНК. 

Кілька кісток тварин, знайдених біля людських рештків, вказують на те, що це була ділянка болота, яка використовувалася для ритуалів. Фото – Christian Dedenroth-Schou, ROMU

За словами археолога Еміля Струве, який очолює розкопки в Стенлосі, в епоху неоліту на території сучасної Данії була поширена традиція людських жертвопринесень. Раніше вчені вже знаходили рештки жертв подібних ритуалів.

Так звані “болотяні тіла” періодично знаходять по всій північно-східній Європі, найчастіше в Данії, Німеччині, Нідерландах та Британії. Завдяки покладам торфу людські рештки добре зберігаються у болотах протягом тисячоліть. Відмінній консервації сприяють дубильні властивості торфу та низька температура води.

Найдавнішим “болотяним тілом” у світі вважається Людина з Кьольб’єрга, знайдена на датському острові Фюн у 1940-х роках. Її вік становить близько 10 тис. років.

Найвідоміший з “болотяних” – Людина з Толлунда. Це муміфіковане тіло знайшли в болоті біля датського села Толлунд в 1950 році. Знахідка особлива тим, що тіло, а особливо голова, дуже добре збереглося. Вчені припускають, що цього чоловіка принесли в жертву близько 400 року до нашої ери.

У 2022 році данські науковці дослідили вміст шлунка Людини з Толлунда. Скоріше за все, його останньою їжею, за 12-24 години до смерті, була каша з ячменю, гірчака шорсткого та насіння льону. Окрім залишків їжі, у кишківнику болотяної людини були присутні білки та яйця різних паразитів. Їх чоловік міг підхопити, поїдаючи недостатньо термічно оброблене м’ясо та випиваючи забруднену воду незадовго до смерті.

Людина з Толлунда. Фото – Sven Rosborn.

Як повідомляло раніше BitukMedia, команда вчених з Норвегії, Швейцарії та Австрії презентувала результати 20-річного дослідження знаменитої Крижаної людини Етці. Виявилось, що археологи багато в чому помилялись. Тепер вони заперечують якійсь “вдалий збіг обставин” – муміфіковане тіло Етці (Ötzi) зберегли природні процеси.