Site icon Bituk Media

Вчені нарешті зламали шифр короля Карла V. Що зашифрував монарх п’ять століть тому?

Лист містить безліч літер, єдине призначення яких спантеличити того, хто спробує прочитати зашифрований текст.

Двоє вчених – історик та криптоаналітик – зуміли розшифрувати листа іспанського імператора Карла V, написаного 1547 року. Адресатом був іспанський посланець при дворі французького короля. Вчені впевнені, що тепер у них буде можливість прочитати й багато інших текстів щодо політики Іспанії у XVI столітті.

Про це розповідає Phys. 

Група дослідників з Loria Laboratory  та Університету Нансі зламала шифр п’ятивікової давнини. Цим шифром написано листа короля Іспанії та імператора Священної Римської Імперії Карла V (1500-1558) до іспанського посланця при дворі французького короля. Лист стосується чуток про змову французів з метою вбивства Карла V. Останній був одним з наймогутніших людей XVI століття, під його владою знаходилася більша частина Західної Європи та величезна територія Америки.

Команді з Loria Laboratory, Нансі, знадобилось шість місяців, аби розшифрувати листа, написаного 1547 року. Цей бурхливий період супроводжувався низкою війн між Іспанією та Францією, якою тоді правив Франциск I. Лист Карла V Жану де Сен-Морису століттями зберігався у фондах бібліотеки Станісласу в Нансі. 

Сесіль П’єро, криптограф з Лорії, вперше почула про його існування на вечері у 2019 році і після тривалих пошуків змогла побачити його у 2021 році.

Не дивно, що лист не вдавалось розшифрувати протягом п’яти століть. В шифрі використано кілька принципів. У тексті повно символів, які нічого не означають – їх додали, аби ввести в оману розшифровувача. Іноді одним символом зашифровано кілька слів. У деяких випадках змінені голосні, що йдуть після приголосних… 

У червні Сесіль П’єро вдалося розібрати в листі цілу фразу. То був суттєвий прорив. А потім до команди криптографів приєдналась історик Камілла Десенкло. Завдяки її знанням фактичної сторони справи справи пішли ще краще, і зрештою шифр вдалось зламати. “Це була копітка і довга робота, але справді прорив стався за один день, коли раптом у нас з’явилася правильна гіпотеза”, – сказала вона.

Криптоаналітик Сесіль П’єро (ліворуч) та історик Камілла Десенкло презентують свою роботу. Фото – AFP

Десенкло зауважила, що “історику рідко вдається прочитати листа, який нікому не вдавалось прочитати протягом п’яти століть”. За її словами, лист підтверджує напруженість у відносинах між Франциском I та Карлом V у 1547 році. 

Відносини погіршилися настільки, що виникла чутка про змову з метою вбивства Карла V. Десенкло говорить, що про саму змову “мало відомо”, але лист оголив страхи монарха та деградацію його відносин з Францією.

Тепер дослідники сподіваються розшукати та розшифрувати інші листи між імператором та його послом.  “Щоб дістати уявлення про стратегію Карла V в Європі”, – сказала Десенкло і додала. – “Ймовірно, найближчими роками ми зробимо ще багато відкриттів”.

Як повідомляло раніше BitukMedia, в Ізраїлі розшифрували найраніший з відомих науці ханаанських текстів. Це короткий напис на гребінці зі слонової кістки, виготовлений у XVII столітті до нашої ери. Прочитане схоже на заклинання: “Нехай це ікло викорінить вошей у волоссі та бороді”.