Site icon Bituk Media

З0 років у заморозці – жінка народила унікальних близнюків

Фото: CNN

Американська пара Рейчел та Філіп Ріджвей, які скористалися штучним заплідненням, стали батьками унікальних близнюків. Ембріони їхніх дітей Лідії та Тімоті були заморожені 30 років тому – це рекордний час. І вони майже ровесники своїх батьків.

Про надзвичайну родину розповідає CNN.

Філіп каже, що “у цьому є щось карколомне”. Дивується, що йому було 5 років, коли з’явився ембріон, який зараз є його сином.

Філіп жартує, що це парадокс – каже, що Лідія і Тімоті, яким зараз по 30 років, є найстаршими дітьми подружжя. Хоча насправді вони лише немовлята.

У родині уже є діти віком вісім, шість, три і майже два роки – і жодна не була народжена за допомогою ЕКЗ.

Біологічні батьки дітей невідомі. Відомо, що у 1992-му чоловікові було близько 50 років, а жінці 34 роки. Ембріони заморозили в рідкому азоті 22 квітня 1992 року.

Філіп і Рейчел – віруючі люди. Кажуть, ніколи не мали планів щодо кількості дітей – “стільки бог дасть”. Коли почули про штучне запліднення, вирішили ним скористатися. Кажуть, що спеціально обирали ембріони, для яких важко підібрати реципієнта.

Із розморожених п’яти ембріонів життєздатними виявилися лише три – їх фото показали Рейчел. Лікарі попередили жінку, що виносити дітей із кількох підсаджених ембріонів буде важче. Але вона заплакала і сказала – “Ви щойно показали мені фотографію трьох моїх дітей. Я повинна мати їх усіх”.

Рейчел і Філіп і фото трьох ембріонів. Фото:  Philip and Rachel Ridgeway

Есбріони їй пересадили 2 березня, через 29 років і 10 місяців після заморозки. Із трьох прижилося лише двоє. Діти Рейчел і Філіпа знали про те, що сталося, і чекали, коли мама народить їм нових брата та сестричку.

Лікарі кажуть, що ембріони можуть бути заморожені скільки завгодно довго – адже перебувають за температури нижче 200 градусів за Цельсієм. Більше значення має вік жінки, яка пожертвувала свою яйцеклітину. Експерти кажуть, що рівень виживання при розморожуванні заморожених ембріонів становить близько 80%. Живими немовлятами народжуються 25-40% пересаджених ембріонів.

Як повідомляло BitukMedia, мешканка Швеції Сату Нордлінг Гонзалес вважала, що вона безплідна. Але за останні 15 років народила 11 дітей. Найменший хлопчик народився 11 листопада.