Site icon Bituk Media

Знайшли унікальну гробницю із муміями 15 соколів

Фото: THE SIKAIT PROJECT

Науковці із іспанського Університету Барселони, польського Центру середземноморської археології та американського Університету Делавера нещодавно виявили гробницю із муміями 15 соколів. Історики назвали її “Святилищем Сокола”. Знаходиться воно у стародавньому єгипетському морському порту Береніке на західному березі Червоного моря.

Про це повідомляє Al-Monitor.

Дослідницька група знайшла під час розкопок у порту Береніке гробницю, яку датують пізнім римським періодо — 4-6 ст. н.е — періоду. На той час місто було частково окуповане та контрольоване племенем блеміїв, припускають.

Блемії були відомі у античності і середньовіччі як “безголові люди” – писали, що їх очі знаходяться на плечах або на грудях. Насправді, це ж було потужне кочове плем’я родом із сучасної Нубії, яке контролювало Нижній Єгипет до 6 ст. н.е.

Багато соколів зі знайдених у святилищі, були обезголовлені перед муміфікацією. Окрім мумій там знайшли списи, статуї у формі куба та стелу з написами, пов’язаними із культом сокола.

Гробниці соколів уже знаходили у долині Нілу. Але це вперше соколи були поховані у храмі і поруч із ними лежали яйця. Також це перше групове поховання соколів, знайдене у Єгипті.

“Сокіл мав велике значення для стародавніх єгиптян, оскільки представляв бога Гора, який доповнює єгипетську “святу трійцю” разом із Ісідою та Осірісом. Стародавні єгиптяни муміфікували тварин і ховали їх як частину своїх обітниць своїм богам. Це було звичайне явище, яке проводили жерці”, – каже Хусейн Абдель Басір, директор Музею старожитностей Олександрійської бібліотеки.

Науковці дивуються також тому, що птахів обезголовили – зазвичай птахів та інших тварин хоронять повністю. Одна із версій – кочівники блеміїї намагалися адаптувати єгипетські ритуали і зробили це по-своєму. Взагалі, для блеміїв характерне абсолютне неймовірне поєднання єгипетського, римського, грецького та усіх інших культур, із якими вони воювали чи сусідствували. Це проявлялося, наприклад, у будівлях.

Типова мумія сокола у Єгипті

“Нинішнє відкриття підтверджує, що соколам продовжували поклонятися в давньоєгипетські часи протягом Птолемеїв, потім у Римі, а потім у часи блемміїв”, – каже єгиптолог Бассам ель-Шамаа.

Як повідомляло BitukMedia, шведські морські археологи знайшли рештки галеону Applet. Він схожий на шведський королівський флагман Vasa, добре відомий історикам.