Site icon Bituk Media

Без кодувань – вчені запропонували ефективний спосіб позбутись згубної залежності

Фото - Science Alert (Josh Olalde/Unsplash)

Австралійські вчені знайшли найефективніший спосіб переконати людей вживати менше алкоголю. Це соціальна реклама про зв’язок раку та вживання спиртних напоїв. Якщо при цьому підраховувати все випите, це і справді працює, – переконані науковці.

Про це повідомляє Science Alert.

Вельми конкретна комбінація повідомлень «навіщо зменшувати» та «як зменшити» може сприяти доброму здоров’ю населення, – заявили вчені з Австралії.

Як відомо, надмірне вживання міцного алкоголю призводить не тільки до раку, але й пов’язане з цілою низкою проблем. Тут і передчасна смерть, і хвороби серця, недуги ШКТ і навіть підвищений ризик деменції.

В рамках дослідження вчені провели кілька опитувань. Учасників розділили на групи та демонстрували їм різні ролики про шкоду алкогольної продукції.

Найефективнішою стала соціальна реклама, яка проводила зв’язок між алкоголем та раком, а також пропонувала підраховувати кількість випитих порцій напою.

Це був єдиний ролик, після якого люди справді «зав’язали» зі шкідливою звичкою.  На відмову, уточнюють вчені, знадобилось шість тижнів.

«Поєднання інформації про алкоголь і рак з конкретною практичною дією — підрахунком випитих напоїв — призводить до того, що люди, які випивають, скорочують кількість споживаного алкоголю», – розповіла Симона Петтігрю, професор Інституту глобальної охорони здоров’я Джорджа (Австралія)

«На жаль, багато людей сьогодні не знають, що алкоголь – це канцероген. Але говорити людям, що алкоголь викликає рак – це лише частина вирішення проблеми. Ми також маємо розповісти про способи зниження ризику», – додала Петтігрю.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, споживання алкоголю може бути пов’язане з 7% передчасних смертей у всьому світі. Підвищення обізнаності про ризики для здоров’я є одним із способів вирішення цієї проблеми.

У світі практикують й інші способи боротьби з пияцтвом. Наприклад, зробити випивку менш доступною та дорожчою, але зрештою лише особистий вибір людини визначає, прикупити чергову пляшку чи ні, вважають австралійські вчені. Тому ефективніша грамотна агітація з конкретними рекомендаціями, як кинути заглядати в чарку.

Як повідомляло раніше BitukMedia, японська національна податкова агенція запустила конкурс серед молоді для популяризації алкогольних напоїв. Кампанію Sake Viva! має на меті знайти ідеї, як можна збільшити надходження до бюджету.