Site icon Bituk Media

Історичний прикус – науковці відкрили найдревнішого на Землі ссавця

Художня реконструкцію вигляду бразилодона. Фото: CNN

Науковці із Британії та Бразилії відкрили найдавнішого на Землі ссавця. Brasilodon quadrangularis мешкав на території нинішнього крайнього півдня Бразилії 225 років тому. Це раніше, ніж будь-який відомий вид ссавців.

Про це повідомляє CNN.

Раніше найдревнішим на Землі вважав ссавець морганукодон – він жив 205 млн років тому. Морганукодон був схожий на мишу-піщанку і мав довгу морду як у землерийки. Бразилодон був теж дрібним і загалом схожим на землерийку. Він жив раніше, ніж у світі з’явилися величезні динозаври.

Науковці понад п’ять років досліджували невідомі рештки. Оскільки у скам’янілостей не лишається молочних залоз, наковцям довелося вивчати кістки та зуби. У розпорядженні учених було три щелепи. Їх вивчали колеги із Музею природної історії в Лондоні, Королівського коледжу Лондона та Федерального університету Ріу-Гранді-ду-Сул у Порту-Алегрі.

Спочатку бразилодона прийняли за розвинуту ящірку. Але придивившись уважніше, науковці побачили, що він має лише два ряди зубів – молочні та постійні. Ящірки ж мають кілька рядів зубів, через що зуби у них постійно оновлюються. Так науковці дійшли висновку, що перед ним не якийсь із ранніх динозаврів, а найстаріший у світі ссавець.

Тож Brasilodon quadrangularis жив 225 мільйонами років тому – через 25 мільйонів років після пермсько-тріасового масового вимирання. Тобто він з’явився після третього й найбільшого масового вимирання, коли зникло більше 90% усіх океанічних видів і вимерло 70% наземних тварин. Після цього вимирання почали розвиватися динозаври.

Як повідомляло раніше BitukMedia, aрхеологи знайшли в африканській країні Зімбабве рештки динозавра, який жив 230 млн років тому. Він належить до виду Mbiresaurus raathi. Це поки найстаріший із відомих науці викопних ящерів із Африки.