Site icon Bituk Media

Що буде з олігархами після війни? – пояснив Євген Глібовицький

Залишки ТЦ Амстор у Кременчуці, який належав українському олігарху Вадиму Новинському. Згорів після влучання російської ракети. Фото: telegraf.in.ua

Після війни олігархи знову заявлять про себе. Однак вони будуть значно ослаблені війною і не матимуть такого впливу на політику і суспільство. Нову еліту сформують зовсім інші люди.

Про це у колонці для BitukMedia написав експерт із довготермінових стратегій Євген Глібовицький.

«Ми вже пройшли той етап, коли олігархія була всесильною. Після війни олігархи вигулькнуть. Але вони матимуть менше можливостей, ніж досі. Війна прискорила тенденції, які уже були», – каже Глібовицький.

Основною з причин ослаблення олігархів є те, що їхні підприємства зруйновані, каже експерт. Він додає, що наші олігархи – не надто успішні підприємці, оскільки за весь час не спромоглися наростити собі капітал, а збільшили лише особисті заощадження.

Після перемоги важливо буде зберегти демократію, посилити інститути системи стримувань і противаг і будувати ринкову економіку, каже експерт.

«Мені здається, що з кожним наступним роком частка олігархії в українській економіці і політиці буде зменшуватися. А разом з цим буду змінювати правила гри», – каже Глібовицький.

На його думку, нову українську еліту сформують молоді бізнесмени, представники громадського суспільства і успішні вихідці із місцевого самоврядування.

«Найважливіше, що українська політична культура допускає, що нові люди можуть з’являтися у політиці на запит на оновлення», – підкреслює Глібовицький.

Раніше у колонці для BitukMedia член-засновник правозахисної Української Гельсінської групи Мирослав Маринович написав, що Українська еліта впродовж 30 років оглядалася на росію. І путін почав війну, аби утримати Україну остаточно. Але цього не буде. Після війни Україна переживе духовне переродження.