Site icon Bituk Media

Здатен нести зброю – побудують військовий дрон-субмарину

Фото: Anduril

Три військові безпілотні субмарини планує побудувати австралійська влада у бухті поблизу Сіднея. Так країна готується протистояти загрозі Китаю.

Про це повідомляє The Guardian.

Будівництвом субмарин займеться компанія Anduril. Перший 30-метровий підводний дрон побудують за рік. Власник компанії Anduril – Палмер Лакі. Він створив VR-окуляри Oculus Rift, а у 2014-му продав технологію компанії Facebook.

Надвеликий автономний підводний транспорт – так описують дрон – зможе збирати розвідувальні дані,  вести приховане спостереження  і  нести корисне навантаження, включаючи зброю, датчики та сканери. Субмарина зможе занурюватися на глибину до 6 км.

В Anduril обіцяють, що дрон буде непомітний і зможе переміщуватися автономно на великі відстані. Його можна буде запускати як із морських портів, так і з кораблів.

Однак повністю австралійських підводний флот роботи не замінять – Австралія буде використовувати також звичайні субмарини. Їх, як відомо, пообіцяли побудувати США в рамках оборонного контракту Aukus. Поки ж що Австралія бачить прогалину в обороні на фоні загострення стосунків із Китаєм і намагається цю прогалину заповнити.

Як повідомляло раніше BitukMedia, британська компанія QinetiQ розробила дрон із лазерним керуванням. Він здатен уникати традиційних систем протидії, які впливають на радіокерування чи GPS.