П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

«Кадирівці вимагають гроші за виїзд з окупованого Херсону», – волонтерка

Важливо

Засновниця ГО «Мирні люди» Єлізавета Мікітась ексклюзивно для BitukMedia розповіла про евакуацію людей з окупованого Херсону та збір коштів за допомогою NFT.

Коли звільнили Київщину, одними з найперших цивільних, хто зустрічався з людьми, які пережили окупацію, були волонтери. «Кожен із тих, кому допомагали, назавжди залишається у пам’яті», – говорить  волонтерка, засновниця Громадської організації «Мирні люди» Єлізавета Мікітась.

Про волонтерську діяльність, збір коштів за допомогою NFT та як вдалося вивезти людей з окупованого Херсону – в ексклюзивному інтерв’ю для BitukMedia.

– Як для вас почалося 24 лютого?

Я була у Києві іперше, що пам’ятаю, о п’ятій ранку почалися вибухи. Потім пам’ятаю, як люди кудись бігли, всі кудись поспішали. Але ми з чоловіком одразу для себе вирішили, що нікуди не поїдемо. Ми будемо допомагати і залишимося тут до останнього.

– Ви родом із Херсону. Ви допомагали землякам виїжджати з окупованого міста?

– Наша громадська організація змогла організувати поїздку, щоб евакуювати моїх батьків та інших людей. На початку червня ми домовилися з водієм із Херсону, щоб він їх вивіз у Запоріжжя, де вже ми їх зустрічали. І ці люди просиділи цілий день в полі, тому що від Мелітополя до Василівського району, якщо я не помиляюся, стоять кадирівці і без грошей нікого не пропускають. Люди стояли під палючим сонцем, розпочався бій між кадирівцями і нашими Збройними Силами – обстріли, танки, літаки…Люди плакали, коли приїхали у Запоріжжя. Я ніколи до цього не бачила, щоб чоловіки плакали.

– Окупанти не випускали навіть дітей?

– Дітей так само. Там залишилися стояти два автобуси з дітками, бо заплатити за них не було чим.

– Що зараз відбувається в тимчасово окупованому Херсоні? Як живуть українці, які не захотіли або не змогли виїхати?

 Це не можна назвати життям. Там відбувається те саме, що відбувалося у Київській області: крадуть дітей, ґвалтують, вбивають, крадуть чоловіків і відправляють воювати за російських окупантів. Наприклад, приїжджає машина на ринок, молодих хлопців просто беруть і викрадають. Особливо шукають тих, хто був в АТО і просто вбивають. Працівників поліції, СБУ – всіх намагаються знайти і прибрати.

З чого розпочали волонтерську діяльність?

– У перших числах березня ми створили волонтерський пост на Виноградарі, куди люди стягували, привозили все потрібне. Потрібні були, звісно, продукти, ліки – з цього все і почалося. Потім вже відкрили склад, почали їздити із гуманітарною допомогою у Київську область. Хлопці їздили в Тростянець (Сумська область – ред.) тоді, коли його тільки звільнили і також возили гуманітарну допомогу.

На Виноградар сильно прилітало у березні.

– Так, пам’ятаю двадцятого березня в ТЦ Retroville прилетіло. За ним базувалися наші військові, це відомий факт і вже ні для кого не секрет. З тих людей, яких я знала особисто, годувала, возила їм їжу, якусь амуніцію, тоді 16 людей загинуло – тіла збирали частинами. Це дуже страшно.

– Які історії за той час, що ви розвозите допомогу, найбільше вразили?

Коли ми розвозили гуманітарну допомогу, мене дуже вразив один дідусь –  невеликого росту, дуже похилого віку. Він ходив у ліс, ховався в кущах, за деревами, і коли російські солдати йшли в туалет, він їм стріляв….нижче спини, скажімо так. За ним закріпилося дуже смішне прозвисько, але трохи неформатне.

– У перші дні війни українці згуртувалися і активно збирали кошти для ЗСУ, внутрішніх переселенців, тварин. Зараз збори йдуть важче?

– Так, збори йдуть важче. Люди трохи втомилися від війни, вичерпали фінансові ресурси, але все рівно ми продовжуємо збирати. Зараз ми запустили NFT – аукціон і ще криптофонд, запускатимемо збори серед блогерів-мільйонників, тримачів крипти. Також плануємо залучити до аукціонів зірок, футболістів, співаків.

– Чому саме NFT?

– Ми обрали NFT тому, що найбільше допомоги Україні надали люди з різних криптовалютних фондів. Мій партнер, також член ГО «Мирні люди» Антон Присяжний, ще до початку війни мав кілька міжнародних проєктів, пов’язаних з технологіями NFT. І коли Росія розпочала війну, всі гроші з цих проєктів були передані на потреби армії, волонтерам. Зараз це працює приблизно так: людина купує NFT і крім безпосередньо придбаного токену, ще отримує «фізичний» сувенір – номерний брелок, виготовлений з трофейного російського учбового патрону 5.45. В нас є 600 пронумерованих куль, кожна має свій номер і напис  «Російський воєнний корабель йди…». Потім ще буде великий конкурс серед покупців NFT із двома теж «трофейними» призами.

Анастасія Слава

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі