Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

росію позбавили переваг членства у СОТ

Важливо

Низка країн Заходу, зокрема ЄС та «Великої сімки», позбавили росію преференцій від членства у Світовій організації торгівлі.

Про це йдеться у заяві віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса.

Окрім країн G7 та ЄС, до нововведення приєдналися Албанія, Ісландія, Австралія, Південна Корея, Молдова, Чорногорія, Нова Зеландія, Північна Македонія та Норвегія.

Ці держави тепер не ставитимуться до росії як до країни, яка перебуває в режимі найбільшого сприяння в межах СОТ. «Це посилює статус вигнанця росії в очах світової спільноти», — розповідає Домбровскіс.

Як пояснили в Reuters, нововведення дозволяє цим країнам самостійно вводити більші мита на російські товари або ж узагалі забороняти імпорт із росії.

Раніше ЄС уже скасував деякі торгові пільги, якими раніше користувалася росія. Домбровскіс також повідомив, що процедура членства білорусі у СОТ тепер призупинена. Наразі країна там перебуває у статусі спостерігача.

«Ми єдині в нашій рішучості притягти президента путіна та його режим до відповідальності за їхні злочини. Єдиний спосіб, яким росія може уникнути цієї фінансової, економічної та репутаційної катастрофи, — це негайно припинити своє варварське та незаконне вторгнення в Україну», — резюмував Домбровскіс.

Санкції проти росії

Після вторгнення в Україну щодо росії вже ввели чимало обмежень, які призвели до рекордного падіння рубля. Зокрема, США та ЄС запровадили санкції проти центробанку рф. Також Вашингтон ввів обмеження щодо суверенного інвестфонду та міністерства фінансів рф.

Велика Британія вирішила заморозити всі активи російського банку ВТБ, а надалі — й активи інших банків і ще 100 юридичних осіб із росії. Після цього ЄС офіційно ухвалив рішення про від’єднання семи російських банків від системи SWIFT та запровадив для рф додаткові обмеження.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі