П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Перший випадок в історії: паралізована людина із перерізаним хребтом знову ходить

Важливо

Паралізований чоловік із розірваним спинним мозком знову може ходити завдяки імплантату, який розробила група швейцарських дослідників. Це перший випадок в історії, коли людина із таким ушкодженням відновила рухомість ніг.

Про це повідомило BBC із посиланням на дослідження, яке опублікували в журналі Nature Medicine.

“Мішель Роккаті був паралізований після того, як потрапив в аварію на мотоциклі 5 років тому. Його спинний мозок перерізало, і чоловік геть не відчував ніг. Але тепер він може ходити завдяки електричному імплантату, який хірурги прикріпили до його хребта”, – ідеться у повідомленні.

Дослідники підкреслили, що це не панацея від травм хребта, та й технологія все ще надто складна для використання у повсякденному житті. Але зазначають, що це є важливим кроком до покращення якості життя людей із подібними травмами.

«Я встаю, йду, куди хочу, можу ходити сходами — це майже нормальне життя», — зазначає Мішель Роккаті.

BBC зазначає, що одужанню пацієнта сприяли не лише новітні технології, а і його цілеспрямованість та важка праця

“Раніше я боксував, бігав та займався фітнесом у тренажерному залі. Після аварії я не міг займатися улюбленою справою, але настрій не псувався. Я ніколи не припиняв реабілітацію”, — згадав Роккаті.

Швидкість одужання Мішеля вразила і нейрохірурга Джоселін Блох із лабораторії нейротерапії та нейромодуляції (LNTM), яка вставляла імплантат та прикріплювала електроди до окремих нервових волокон.

“Я була дуже здивована. Мішель абсолютно неймовірний. Він повинен використовувати цю технологію, щоб прогресувати і ставати все кращим і кращим”, — сказала лікарка.

Вчені зазначили, що ще необхідно буде провести додаткові клінічні випробування, перш ніж підтвердити, що технологію таки справді можна застосовувати для ефективного лікування.

Диво? Чи як це все працює?

Нерви у спинному мозку посилають сигнали від головного мозку до ніг. У разі Мішеля сигнал до його ніг узагалі не надходив, оскільки спинний мозок був розбитий. Вставлений імплант посилає сигнали просто в ноги, що дозволяє чоловікові ходити — але тільки коли імплант увімкнено.

Наразі лише дев’ятеро людей у всьому світі отримали такі імпланти й відновили здатність ходити. Однак ніхто з них не використовує це у повсякденному житті — це ще надто складно. Люди використовують його для занять ходінням: це тренує їхні м’язи, покращує здоров’я і почасти навіть трохи відновлює рухливість.

Так, наприклад, Девід Мзі був одним із перших пацієнтів, яким встановили імплантат. Як і Мішель, він міг ходити за допомогою імпланту й ходунків. Здоров’я Девіда покращилося настільки, що вони з партнеркою змогли завести дитину — попри те, що після аварії, в яку чоловік потрапив у 2010 році, це вважали неможливим.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі