Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

За два роки продаж супер’яхт у світі зріс на 77% – у чому причина?

Важливо

Продаж супер’яхт протягом 2021 року виріс на 77%. Це виснажило пропозицію та підняло ціни до рекордних показників, які навряд чи знизяться — попри бурхливий початок 2022 року на фінансових ринках.

Про це йдеться у звіті компанії VesselsValue, що займається морськими даними, передає Bloomberg.

Так, минулого року було продано загалом 887 супер’яхт, що на 77% більше, ніж роком раніше, і вдвічі більше, ніж у 2019 році.

Наприклад, Джефф Безос, статки якого оцінюють у 174,7 мільярда доларів, очікує на майже 130-метрову вітрильну яхту. Наразі вона перебуває на завершальній стадії будівництва на верфі в Нідерландах.

Стівен Спілберг також замовив яхту після того, як виставив свою стару на продаж за 158 мільйонів доларів. Її продали у листопаді, але остаточна ціна залишилась таємницею.

Чому такий попит?

Згідно з індексом Bloomberg, низькі відсоткові ставки та умови на ринках минулого року дозволили 500 найбагатшим людям світу заробити загалом $1 трлн. За словами VesselsValue, таке збагачення та підвищений попит на відокремлений відпочинок через пандемію і стали одними з основних факторів сплеску продажів.

Допомогли й дешеві кредити, які спростили «купівлю соціальної дистанції», як висловився один менеджер з управління активами.

Через такий попит на супер’яхти, кажуть експерти, їх на ринку просто бракує. На будівництво суден йдуть роки, і покупці, яким потрібні вони негайно, виснажили ринок.

Супер’яхти зазвичай не є інвестиціями — тільки на їхню експлуатацію щороку потрібно витрачати близько 10% від вартості човна. Але обмежений ринок означає, що лише у 2021 році вартість підскочила з 5% до 8%.

«Зараз чудовий час для власників яхт. Ті, хто купив рік тому, тепер потенційно можуть продати з прибутком, отримавши повний сезон безкоштовного катання на супер’яхтах», — каже Сем Такер, голова відділу супер’яхт у VesselsValue.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі