Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

12 найочікуваніших будівель 2022 року

Важливо

Хмарочос
«Хмарочос» - громадська організація, яке пояснює, як влаштоване місто.

Впливовий журнал Dezeen обрав 12 найцікавіших архітектурних проєктів, які буде завершено у 2022 році.

Центр водних видів спорту

Есб’єрг, Данія. Архітектори: Snøhetta, WERK Arkitekter

Проєкт Lanternen («Ліхтарі») розташують на березі моря портового данського міста Есб’єрг. Дерев’яний фасад має нагадувати про геометрію човнів. У будівлі розмістяться водноспортивні клуби, місце зберігання човнів, майстерня та публічні простори.

MIR

Мультифункціональний комплекс Nanjing Zendai Himalayas

Нанкін, Китай. Архітектори: MAD

У футуристичних хмарочосах, що нагадують гори, розмістяться офіси, готелі, житло та комерція. Між ними з’являться галявини, дерева, ставки, струмки, водоспади, басейни. Деякі менші споруди будуть повністю вкриті зеленню.

CreatAR Images

Цех San Pellegrino

Сан-Пеллегрино-Терме, Італія. Архітектори: BIG

Команда данського архітектора Б’ярке Інгельса спроєктувала флагманський комплекс для виробника мінеральної води San Pellegrino в італійських Альпах. Тут буде цех для розливу води в пляшки та офіси виробника. Проєктувальники вирішили погратися з класичними елементами римської та італійської архітектури, такими як арки, аркади, портики та галереї.

BIG

Офіс DJI

Шеньчжень, Китай. Архітектори: Foster + Partners

Дві башти зі скла і металу стануть головним офісом робототехнічної компанії DJI. Проєктувальники перекинули місток між двома будівлями — він призначений спеціально для тестування дронів. На нижньому рівні розмістять демонстраційний простір, в якому, зокрема, будуть ринги для боїв між роботами.

Foster + Partners

Початкова школа

Сунбю, Данія. Архітектори: Henning Larsen Architects

Школа в місті Сунбю стане першою в Данії, що відповідає екостандарту «Північний лебідь», завдяки енергоефективності та використанню екологічних матеріалів. Споруда плавно переходить у навколишній ландшафт. Внутрішнє планування гнучке — кімнати та зони можна об’єднувати, відділяти та реорганізувати за потреби.

Henning Larsen Architects

Житловий комплекс Valley

Амстердам, Нідерланди. Архітектори: MVRDV

Комплекс Valley складається з трьох з’єднаних між собою багатоповерхових будинків, розрахованих на 200 квартир, офіси, магазини та ресторани. Споруди зі скляним фасадом з одного боку та викладеним каменем з іншого нагадують скелі, між якими розташувалося терасоване плато, яке й дало проєкту назву — «Долина». Будівництво майже завершилося, наразі триває озеленення території.

Marcel Steinbach

Підводний скульптурний парк ReefLine

Маямі, США. Архітектори: OMA

Підводний парк зі штучним кораловим рифом біля Маямі-Біч покликаний захистити берегову лінію від наслідків змін клімату. Бетонні модулі (зокрема у формі автомобілів), на яких згодом поселяться морські істоти, будуть занурені на глибину шість метрів і простягатимуться на 250 метрів уздовж берега.

Проєкт розробляли спільно з морськими біологами та іншими спеціалістами. Заразом це стане розвагою для любителів снорклінгу. Першу чергу планують завершити до кінця цього року.

OMA

Меморіал Minamisanriku 311

Мінамі-Санріку, Японія. Архітектори: Kengo Kuma

Меморіал присвячено Великому тохокуському землетрусу й цунамі 2011 року. Катастрофа, зокрема, знищила 95% курортного містечка Мінамі-Санріку, загинув кожен десятий житель.

Kengo Kuma and Associates

Арканзаський художній музей

Літл-Рок, США. Архітектори: Studio Gang

Арканзаський музей, чия колекція охоплює спектр від Рембрандта і Поля Сіньяка до представників сучасного американського мистецтва, розташовано на околиці Літл-Рока, між паркінгом й автозаправкою.

Чиказьке архітектурне бюро Studio Gang виграло конкурс на редизайн будівлі. Споруда отримає рельєфний бетонний дах, глухі фасади зроблять відкритими за допомогою панорамного засклення, в інтер’єрі побільшає світлого дерева, а навколишній ландшафт стане зручнішим і приємнішим.

Studio Gang

Театральний центр

Тайбей, Тайвань. Архітектори: OMA

Центр вміщатиме три театральні зали, зокрема у сферичному об’ємі, що нагадує планету, розмістять сцену для театру Globe Playhouse на 800 місць. Інші два театри можна за потреби об’єднати у Супертеатр, який вміщатиме 2300 глядачів. Будівництво добігає кінця — відкриття заплановано на березень.

Chris Stowers, OMA

Міжнародний футбольний центр

Сіань, Китай. Архітектори: Zaha Hadid Architects

Розташований в одному з найдавніших міст Китаю, стадіон на 60 тисяч глядачів прийматиме ігри Кубку Азії з футболу 2023. Його особливістю будуть озеленені тераси, прозорий дах і колони у футуристичному стилі бюро Захи Хадід.

Atchain

Артгалерея Сідней-Модерн

Сідней, Австралія. Архітектори: SANAA

Проєкт «Сідней-Модерн» — це розширення Художньої галереї Нового Південного Уельсу, одного з найбільших музеїв материка. Каскад скляних павільйонів спроєктували на контрасті до неокласицистичної будівлі ХІХ століття. Проєкт включає також підземну галерею, створену з нафтового резервуара часів Другої світової війни.

SANAA

Джерело

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі