Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Верховна Рада остаточно схвалила держбюджет на 2022 рік

Важливо

Народні депутати на пленарному засіданні Верховної Ради 2 грудня схвалили у другому читанні проєкт державного бюджету на 2022 рік. Перед цим профільний комітет рекомендував цей закон до ухвалення.

«За» законопроєкт № 6000 проголосували 268 народних депутатів.

Червону кнопку натиснули 35 парламентарів. Утрималися 36 депутатів.

Проєкт держбюджету на наступний рік є цілком реалістичним, заявив народний депутат від фракції «Слуга Народу», голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

“До другого читання істотно зросли дохідна та видаткова частини бюджету. Ми мали бюджет першого читання, розрахований на базі травневого макропрогнозу, на сьогодні він змінений і, відповідно, збільшений, адже ВВП має зрости, і від цього розраховується дохідна база”, — пояснив Гетманцев.

Як стверджував прем’єр-міністр Денис Шмигаль, держбюджет залишився збалансованим та реалістичним, але при цьому дійсно є бюджетом модернізації країни. 

Пріоритети кошторису залишаються незмінними: медицина, освіта, оборона та безпека, соціальна сфера, інфраструктура, підтримка бізнесу та інновацій. 

Нагадаємо, 2 листопада Верховна Рада підтримала проєкт держбюджету на 2022 рік у першому читанні, «за» проголосували 273 народних депутати.

Основні цифри

Один із головних акцентів цього бюджету — це підвищення зарплати нашим медикам. 20 тисяч грн буде мінімальною зарплатою для лікарів. 

Вперше у державному бюджеті виконали вимогу закону «Про освіту». Прогнозний обсяг видатків зведеного бюджету на освіту на 2022 рік планується на рівні 7,3 % ВВП.

Як стверджував Гетманцев, доходи очікують на рівні 1,3 трлн грн (плюс 54,7 млрд грн у порівнянні із першим читанням, в основному коштом збільшення податкових надходжень). Натомість видатки — 1,5 трлн грн (збільшено до другого читання на 55,7 млрд грн).

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі