Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Україна + США: представники держав підписали Хартію стратегічного партнерства

Важливо

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та держсекретар США Ентоні Блінкен 10 листопада підписали Хартію стратегічного партнерства між країнами. Цей документ має визначати відносини між Києвом та Вашингтоном упродовж 10 років.

Про це повідомили на сайтах МЗС України та Державного департаменту США.

“Ця Хартія замінює Хартію про стратегічне партнерство між Україною та Сполученими Штатами Америки, підписану у Вашингтоні 19 грудня 2008 р. Україна та Сполучені Штати мають намір переглядати цю Хартію кожні десять років або раніше, якщо обидві сторони вважатимуть, що вона потребує змін”, – пояснили в МЗС України.

Ця хартія підтверджує важливість партнерства між Україною та США, наголошує на спільних інтересах та цінностях.

Країни декларують, що їхнє партнерство ґрунтується на спільних демократичних цінностях, повазі до прав людини та верховенства права, відданості втіленню Україною реформ, необхідних для повної інтеграції до європейських та євроатлантичних інституцій.

А ще цей документ підтверджує відданість країн незалежності та територіальній цілісності України, а також відзначає прогрес України у розвитку демократії. Хартія передбачає, що Україна та США мають намір розширити співпрацю для підтримки економічних реформ, створення нових робочих місць та прискорення економічного зростання.

Документ підтверджує домовленості президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена, яких вони досягли під час зустрічі 1 вересня.

Крім того, хартія містить ще багато положень щодо різних сфер, у яких країни планують співпрацювати: 

  • підвищення обізнаності громадськості про Голодомор;
  • захист прав ромів і членів ЛГБТ+;
  • боротьба з расизмом, ксенофобією, антисемітизмом і дискримінацією;
  • боротьба з корупцією;
  • підтримка енергетичної безпеки України;
  • дослідження та використання космічного простору в мирних цілях;
  • боротьба проти COVID-19 тощо.

Ця хартія замінює Хартію про стратегічне партнерство між Україною та США, яку підписали у грудні 2008 року. Країни планують переглядати цей документ кожні 10 років або раніше, якщо виникне така необхідність

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі